Oxfilé med Amarone-sås

Tid 
40 Minuter
Antal 
4

Satsa på ett riktigt fint kött som matchar det härliga amaronevinet i såsen. Rätten serveras med potatisrösti och balsmicostekta tomater.

Bild: Mattias Södermark Recept: Liselotte Forslin
Utskrift
Ingredienser

800 g oxfilé av mittbiten, 4 putsade portionsbitar
2 msk smör + 2 msk olivolja
1 dl vetemjöl
4 dl amaronevin
1 msk koncentrerad kalvfond
1 nypa strösocker
flingsalt och nymald svartpeppar
timjan till garnering

Potatisrösti
8 medelstora mjöliga potatisar, skalade och finrivna
2 msk smör + 2 msk olivolja
flingsalt
Balsamicotomater
250 g cocktailtomater

1 msk olivolja
1 msk balsamico
flingsalt och nymald svartpeppar

Gör så här

1. Hetta upp smör och olja i en stor panna.

2. Bryn köttet på alla sidor så det får en vacker färg, ca 2-3 minuter. Salta och peppra väl.

3. Ta upp köttet och rulla det lätt i mjöl och lägg tillbaka i stekpannan och bryn köttet runtom ytterligare 1 minut.

4. Häll över amaronevinet och fonden och låt köttet sjuda ca 3-4 minuter beroende på köttets tjocklek och hur du vill ha det tillagat. Ta upp och håll varmt.

5. Låt köttet vila medan du reducerar ner såsen ytterligare till cirka 2/3. Sila och maka av med salt, peppar och en nypa socker.

6. Servera köttet med såsen, potatiskakan och hastigt stekta balsamicotomater.

Potatisrösti

1. Krama ur vätskan ordentligt ur den rivna potatisen.

2. Fördela potatisen i cirka 10-12 högar och platta ut till centimetertjocka plättar.

3. Hetta upp smör och olja och stek dem på medelvärme ca 4-5 minuter på var sida. Salta efter smak och håll varmt.

Balsamicotomater

1. Hetta upp oljan och stek tomaterna runtom så de får lite färg.

2. Häll i balsamicon och skaka runt.

3. Salta och peppra väl.

Mer på grapevine.se

Vin till lax med passionfruktsås

Hej sommeliern! Tack för en trevlig tidning. Jag vill gärna ha tips på vin till min ugnsstekta lax med passionsfruktsås. Det är en hel del grädde i såsen. Gunilla, Norsjö Svar: Hej Gunilla! Vilken otroligt spännande rätt du ska laga – blir det lyckat måste du skicka in ditt recept till oss. Nu till

Ostfylld ravioli med parma och salviasmör

Lättlagad pastarätt med mycket smak.