Parmesangratinerad aubergine

Tid 
45 Minuter
Antal 
4 personer
Ugn 
175°

En klassisk italiensk vegetarisk rätt. Här är den förenklad med färdig tomatsås.

Recept: Mia Gahne Bild: Caroline Eriksson
Utskrift
Ingredienser

2 skivor torrt vitt bröd
1 näve färsk timjan
1 vitlöksklyfta
ca 750 g aubergine
salt
vetemjöl
4 msk olivolja
1-1 1/2 burk färdig tomatsås för pasta (gärna med oliver)
1 kruka färsk basilika
50 g färskriven parmesan
1 mozzarellaost
nymalen svartpeppar

Tips 

Kan även serveras som tillbehör till köttbiten.

Gör så här

1. Mixa bröd, timjan och skalad vitlök.

2. Skiva auberginerna, strö över salt och låt ligga i en halvtimme och vätska sig. Skölj och torka av. Strö över lite mjöl på båda sidor.

3. Stek ett par skivor i taget i het olja tills auberginen får fin färg. Låt rinna av på hushållspapper.

4. Täck botten av en smord ugnsfast form med ett lager aubergineskivor. Täck med lite tomatsås, rivna basilikablad, parmesan och mozzarella i bitar. Fortsätt att varva aubergine, tomatsås, basilika och ost. Sluta med ett lager ost, salta och peppra och strö över brödsmulorna.

5. Gratinera i 175 grader i ca 30 minuter.

Servera med en bit bröd och lite grönsallad.

Mer på grapevine.se

Finsk flora på flaska

Råg är en högt älskad råvara i Finland. Det är också den viktigaste ingrediensen i Napue Gin, som produceras i Isokyrö, i finska Österbotten. Med hjälp av midnattssol, finska bär och örter har det lilla rågbaserade destilleriet tagit spritvärlden med storm. Fem nakna män springer ystert genom ett

Tommasi Amarone Classico

Ett fylligt rött vin med stor doft och smak, serveras till smakrika rätter eller till hårdostar.

Gäddqueneller - Quenelles de brochet

Fina franska fiskbullar gjorda på gädda, grädde och ägg, här serverade med kokt potatis och en fantastisk sås gjord med egenkokad kräftfond.