Parmesangratinerad aubergine

Tid 
45 Minuter
Antal 
4 personer
Ugn 
175°

En klassisk italiensk vegetarisk rätt. Här är den förenklad med färdig tomatsås.

Recept: Mia Gahne Bild: Caroline Eriksson
Utskrift
Ingredienser

2 skivor torrt vitt bröd
1 näve färsk timjan
1 vitlöksklyfta
ca 750 g aubergine
salt
vetemjöl
4 msk olivolja
1-1 1/2 burk färdig tomatsås för pasta (gärna med oliver)
1 kruka färsk basilika
50 g färskriven parmesan
1 mozzarellaost
nymalen svartpeppar

Tips 

Kan även serveras som tillbehör till köttbiten.

Gör så här

1. Mixa bröd, timjan och skalad vitlök.

2. Skiva auberginerna, strö över salt och låt ligga i en halvtimme och vätska sig. Skölj och torka av. Strö över lite mjöl på båda sidor.

3. Stek ett par skivor i taget i het olja tills auberginen får fin färg. Låt rinna av på hushållspapper.

4. Täck botten av en smord ugnsfast form med ett lager aubergineskivor. Täck med lite tomatsås, rivna basilikablad, parmesan och mozzarella i bitar. Fortsätt att varva aubergine, tomatsås, basilika och ost. Sluta med ett lager ost, salta och peppra och strö över brödsmulorna.

5. Gratinera i 175 grader i ca 30 minuter.

Servera med en bit bröd och lite grönsallad.

Mer på grapevine.se

Bagarbarn

Han är fransk bagare, konditor, surdegsmissionär, sommarpratare, tv-kock, matdebattör, bloggare, föreläsare och författare. Vi träffar Sébastien Boudet för att höra mer om hans bakgrund, miljöengagemang och nya kokbok. Sébastien Boudet sippar på sitt gröna te. Vi har träffats på ett café för att

Kyrö Juuri Rye

En "new make" gjord 100% råg!

Mandelpotatisblini

Naggande goda små blinis toppade med löjrom från Vänern, rödlök och citroncrème.