Pavlova med sommarbär

Antal 
6-8 portioner

Pavlova med sommarbär passar utmärkt som fika, men är också en ljuvlig avslutning på grillkvällen och då gärna tillsammans med ett glas vin från Black Tower. Bakom recept och matchning står Lisa Jildén, Grapevines egna bakverksexpert. 

Recept: Lisa Jildén Bild: Anders Jildén
Taggar 
Utskrift
Ingredienser

Marängbottnar
3 äggvitor
3 dl strösocker
1 tsk citronsaft
2 tsk majsstärkelse

Lemoncurd
2 citroner
1/2 dl strösocker
2 ägg
50 gram smör

Garnering
Vispad grädde
Sommarbär
Citronmeliss

Gör så här
  1. Sätt ugnen på 100°.
  2. Separera äggulan från vitan. Vispa vitorna till hårt skum. Tillsätt citronsaft och häll försiktigt i sockret medan du vispar. Vispa tills marängen blir toppig. Tillsätt majsstärkelsen.
  3. Häll smeten i en spritspåse. Spritsa ut portionsmaränger på en plåt med bakplåtspapper. Spritsa ett extra varv, som en kant, runt bottnarna, så fyllningen inte rinner ut.
  4. Grädda i ca 30 min. Marängen ska vara hård utanpå men krämig inuti. Lägg på galler och låt svalna.
  5. Riv citronskalet fint till lemoncurden. Pressa ut saften och blanda med citronskal, socker och ägg. Häll över i en kastrull.
  6. Sätt plattan på låg värme och låt krämen tjockna under omrörning. Ta bort från plattan, blanda i tärnat smör och rör tills det smält. Häll över på burk och ställ svalt. Lemoncurden håller i upp till 2 veckor om den förvaras i lufttät steriliserad burk i kylskåp.
  7. Fyll en spritspåse med kall lemoncurd. Spritsa i mitten av marängerna. Spritsa vispad grädde över citronkrämen. Garnera med sommarbär och citronmeliss.

Mer på grapevine.se

Skaldjursfest!

Äntligen är det skaldjursäsong. Oavsett om du väljer hummer, musslor, räkor eller krabba så skänker skaldjur alltid en känsla av fest och vad passar då bättre än ett mousserande vin? Låt oss presentera en italiensk pärla. Nu när almanackan slagit om till september är det högsäsong för havets

Tommasi Poggio al Tufo Rompicollo

Intensivt rubinröda Rompicollo, med välbalanserad smak fick fina recensioner i det internationella vinmagasinet Wine Spectator

Fylld ugnsbakad fisk

En elegant och smakrik fiskmåltid på persiskt vis. Receptet är hämtat ur persiska restaurangen Shahrzads kokbok Mammas persiska kök.