Picanha med grön chimichurri

Antal 
3-6

Den argentinska salsan passar till allt grillat kött men kan också användas som marinad.

Receptet på sin gröna chimichurri fick Henning när han var på en resa i Argentina, men salsan är även vanlig i Uruguay. Varje familj har sitt eget recept på chimichurri.

– Röd chimichurri är också gott, den gör du på samma bas som den gröna men lägger till röda paprikor, spiskummin och rökt paprikapulver. När det kommer till chimichurri finns det inget rätt eller fel, gillar du vitlök – ha i lite extra. Är du svag för hetta, släng ner lite mer chili eller testa att byta ut persiljan mot koriander. Prova dig fram till din favorit! Om du får över av såsen, låten den stå i en burk i kylen. Den håller sig upp till en vecka. Du kan också använda överbliven salsa på rostat bröd eller i en äggröra

Text: Jessica Johansson Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Taggar 
Utskrift
Ingredienser

Picanha

  • Ca 1 kg picanha (rostlock med fettkappa)
  • salt och peppar

Grön Chimchurri

  • 2 dl bladpersilja, hackad
  • 0,5 dl torkad färsk oregano, hackad
  • 4–6 vitlöksklyftor, finhackade

  • 1 schalottenlök, finhackad

  • 1 dl olivolja

  • 2 msk rödvinsvinäger

  • 1 msk limejuice

  • 1 röd chili urkärnad, finhackad eller 1 tsk chiliflakes

  • salt och peppar

Gör så här

Picanha

Se till att köttet är rumstempererat och låt fettkappan sitta kvar. Gnid in köttet med salt och peppar. Lägg köttet på grillen med fettsidan ner. Efter 2 minuter vänder du på köttet och grillar 2 minuter på andra sidan. Lyft bort köttet och låt det vila i ca 5 minuter. Skär sedan upp köttet, på längden i fibrernas riktning, i ca 4–5 cm tjocka bitar. Lägg bitarna på grillen tills de fått den stekgrad du vill ha – välj själv om du vill ha det medium rare eller well done. Låt köttet vila i 10 minuter, skär sedan upp varje köttbit i ca 1 cm tunna skivor och servera med chimichurri och valfritt tillbehör, som exempelvis bakad potatis eller en god tomatssallad.

Grön chimichurri

Blanda bladpersilja, oregano, vitlök och schalottenlök i en skål eller i en stor mortel. Tillsätt olivolja, rödvinsvinäger, limejuice, chili, salt och peppar och blanda väl. Låt stå i ca 20 minuter så att smakerna gifter sig med varandra. Såsen ska serveras rumstempererad.

Mer på grapevine.se

Med respekt för jorden

Familjen Jaume har odlat vin i Châteauneuf-du-Pape, i södra Frankrike sedan 1826 och precis som sina förfäder använder man främst naturliga metoder och ingen konstgödsel. Respekten för jorden sitter i generna.

Salviastekt dorada med ratatouille och saffransaioli

En fransk smakrik och vitlöksdoftande rätt med medelhavsfisken Dorada.