Pizza rossa e bianca

Pizza med prosciutto och mozzarella

4 pizzor

1 pizzadeg för 4 pizzor

Foto: Sofi Sykfont Recept: Dante Zia
Utskrift
Ingredienser

TOMATSÅS

400 g krossade tomater

3 msk olivolja

2 tsk salt

lite socker

 

TOPPING

15 skivor prosciutto crudo

4 bollar burrata (125 g styck)

basilika

olivolja

 

LÅNGSAM DEG

För 4 pizzor

3 dl kallt vatten

1–2 g färsk jäst

500 g vetemjöl special

20 g salt

SNABB DEG
För 4 pizzor
3 dl ljummet vatten

50 g jäst

5 g strösocker

500 g vetemjöl special

20 g salt

Gör så här

Sätt ugnen på maxvärme och grillfunktion och värm pizzastenen en timme högst upp. Har du ingen pizzasten, går det bra att hetta upp en plåt i ugnen.Blanda tomaterna med olivoljan. Smaka av med salt och socker. Dela degen i fyra delar. Platta ut pizzadegen med händerna, inifrån och ut. Bred på tomatsås, jobba från mitten och ut mot kanterna, men spara 1–1,5 cm utan sås. Flytta ner pizzastenen till mitten av ugnen och grädda pizzan på den tills kanterna bubblat upp och fått rejält med färg (eller grädda pizzan på den heta plåten). Ta ut pizzan och placera en boll burrata i mitten av den och lägg på skinkan. Ringla över en god olivolja och toppa med basilika.

 
DEG PÅ TVÅ SÄTT
 
Långsam deg
 

Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt vetemjölet och arbeta degen 2 till 3 minuter. Blanda ner salt och arbeta degen ytterligare 5–6 minuter. Plasta bunken och låt jäsa i 12 timmar i rumstemperatur.

Forma 4 bollar på cirka 200 g styck och lägg dem i en oljad ugnsform. Låt jäsa 7 till 9 timmar.

Snabb deg

Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt vetemjölet och arbeta degen 2–3 minuter. Blanda ner salt och arbeta degen ytterligare 5–6 minuter. Plasta bunken och låt jäsa i en timme. Forma 4 bollar på ca 200 g styck. De är klara att användas direkt.

 
 

Mer på grapevine.se

Smakgeni

Mathias Dahlgren har alltid gått sin egen väg och han har ofta varit före sin tid. Något som har tagit honom till kockeliten. För drygt ett år sedan gjorde han om sin fine dining-restaurang till grönsakstempel. Vi frågade varför han bytte spår? Mathias Dahlgren är Sveriges genom tiderna mest

Örtgratinerade havskräftor

Havskräftor med fransk finess signerade mästerkocken Mattias Larsson