Pizza rossa e bianca

Pizza med prosciutto och mozzarella

4 pizzor

1 pizzadeg för 4 pizzor

Foto: Sofi Sykfont Recept: Dante Zia
Utskrift
Ingredienser

TOMATSÅS

400 g krossade tomater

3 msk olivolja

2 tsk salt

lite socker

 

TOPPING

15 skivor prosciutto crudo

4 bollar burrata (125 g styck)

basilika

olivolja

 

LÅNGSAM DEG

För 4 pizzor

3 dl kallt vatten

1–2 g färsk jäst

500 g vetemjöl special

20 g salt

SNABB DEG
För 4 pizzor
3 dl ljummet vatten

50 g jäst

5 g strösocker

500 g vetemjöl special

20 g salt

Gör så här

Sätt ugnen på maxvärme och grillfunktion och värm pizzastenen en timme högst upp. Har du ingen pizzasten, går det bra att hetta upp en plåt i ugnen.Blanda tomaterna med olivoljan. Smaka av med salt och socker. Dela degen i fyra delar. Platta ut pizzadegen med händerna, inifrån och ut. Bred på tomatsås, jobba från mitten och ut mot kanterna, men spara 1–1,5 cm utan sås. Flytta ner pizzastenen till mitten av ugnen och grädda pizzan på den tills kanterna bubblat upp och fått rejält med färg (eller grädda pizzan på den heta plåten). Ta ut pizzan och placera en boll burrata i mitten av den och lägg på skinkan. Ringla över en god olivolja och toppa med basilika.

 
DEG PÅ TVÅ SÄTT
 
Långsam deg
 

Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt vetemjölet och arbeta degen 2 till 3 minuter. Blanda ner salt och arbeta degen ytterligare 5–6 minuter. Plasta bunken och låt jäsa i 12 timmar i rumstemperatur.

Forma 4 bollar på cirka 200 g styck och lägg dem i en oljad ugnsform. Låt jäsa 7 till 9 timmar.

Snabb deg

Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt vetemjölet och arbeta degen 2–3 minuter. Blanda ner salt och arbeta degen ytterligare 5–6 minuter. Plasta bunken och låt jäsa i en timme. Forma 4 bollar på ca 200 g styck. De är klara att användas direkt.

 
 

Mer på grapevine.se

Veckans vintips: laxrosa lyx till Alla hjärtans dag

Alla Hjärtans Dag närmar sig, den 14/2, varför inte överraska din kärlek med lyxig laxrosa champagne? Champagneproducenten Beaumont des Crayères från Épernay levererar nu även högklassiga rosa bubblor; Beaumont des Crayères Grand Rosé . 14 mil nordöst om kärlekens stad Paris produceras denna

Domaine Du Clos De Sixte Lirac Magnum

Exklusiv lansering i begränsad upplaga!

Barceló Gran Añejo Rum Old Fashioned

Här en twist på den klassiska cocktailen Old Fashioned. Här använder vi dominikansk rom istället för bourbon – och det är ingen tvekan om att apelsin passar fint med rom – drinken är supergod. Servera den gärna innan middagen som aptitretare.