
Prinsess-smörgåstårta
En imponerande tårta, underbar tillsammans med något gott mousserande i glaset.
10 portioner
Hagas skagen
400 g räkor
1/2 rödlök, hackad
1 kruka dill, hackad
100 g majonnäs
Pepparrot, efter smak
Pressad citron, efter smak
Hagas laxröra
200 g varmrökt lax, mosad
8 kokta tärnade ägg
1 liten burk stenbitsrom
100 g crème fraîche
Gräslök, efter smak
50 g brynt smör, ljummet
1 Blanda brynt smör med crème fraîche.
Rör ihop med övriga ingredienser.
Till montering
Runt surdegsbröd
500 g crème fraîche
250 g färskost
2 stora långa gurkor
Ros av antingen lax eller tomat
Hagas skagen
- Blanda ihop alla ingredienser smaksätt med salt, citron och pepparrot.
Hagas laxröra
- Blanda brynt smör med crème fraîche. Rör ihop med övriga ingredienser.
Montering
- Skiva brödet i tre bottnar.
- Massera in crème fraîche i alla bottnar. Ju mer desto saftigare!
- Placera en botten på lagom stort fat.
- Börja med laxröra på första lagret.
- Bred ut skagen på nästa lager och avsluta med sista botten överst.
- Stryk färskost runtom tårtan och plasta tätt. Ställ i kylskåp över natten så tårtan blir saftig och sätter sig något.
- Innan servering: skiva gurkan tunt på längden.
- Fläta ett rutmönster över tårtan.
- Lägg ett band av gurka längs sidorna, avsluta med ett fint sidenband för att hålla allt på plats.
- Garnera med en ros av kallrökt lax.
Under #hagabageri på Instagram kan du se en film om hur tårtan monteras.