Prinsess-smörgåstårta

Antal 
10 portioner

En imponerande tårta, underbar tillsammans med något gott mousserande i glaset.

Recept: Haga Tårtcompani & Bageri Bild: Mattias Södermark
Taggar 
Utskrift
Ingredienser

10 portioner

Hagas skagen
400 g räkor
1/2 rödlök, hackad
1 kruka dill, hackad
100 g majonnäs
Pepparrot, efter smak
Pressad citron, efter smak

Hagas laxröra
200 g varmrökt lax, mosad
8 kokta tärnade ägg
1 liten burk stenbitsrom
100 g crème fraîche
Gräslök, efter smak
50 g brynt smör, ljummet
1 Blanda brynt smör med crème fraîche.
Rör ihop med övriga ingredienser.

Till montering
Runt surdegsbröd
500 g crème fraîche
250 g färskost
2 stora långa gurkor
Ros av antingen lax eller tomat

Gör så här

Hagas skagen

  1. Blanda ihop alla ingredienser smaksätt med salt, citron och pepparrot.

Hagas laxröra

  1. Blanda brynt smör med crème fraîche. Rör ihop med övriga ingredienser.

Montering

  1. Skiva brödet i tre bottnar.
  2. Massera in crème fraîche i alla bottnar. Ju mer desto saftigare!
  3. Placera en botten på lagom stort fat.
  4. Börja med laxröra på första lagret.
  5. Bred ut skagen på nästa lager och avsluta med sista botten överst.
  6. Stryk färskost runtom tårtan och plasta tätt. Ställ i kylskåp över natten så tårtan blir saftig och sätter sig något.
  7. Innan servering: skiva gurkan tunt på längden.
  8. Fläta ett rutmönster över tårtan.
  9. Lägg ett band av gurka längs sidorna, avsluta med ett fint sidenband för att hålla allt på plats.
  10. Garnera med en ros av kallrökt lax.

    Under #hagabageri på Instagram kan du se en film om hur tårtan monteras.

Mer på grapevine.se

Veckans vintips: laxrosa lyx till Alla hjärtans dag

Alla Hjärtans Dag närmar sig, den 14/2, varför inte överraska din kärlek med lyxig laxrosa champagne? Champagneproducenten Beaumont des Crayères från Épernay levererar nu även högklassiga rosa bubblor; Beaumont des Crayères Grand Rosé . 14 mil nordöst om kärlekens stad Paris produceras denna

Minichokladtartelette med vit chokladmousse och hallon

Len chokladmousse, lättsaltade kex och syrliga hallon – kombinationen är magisk!
Passar utmärkt som avslutning på en festmåltid eller som mingelsött på festen.