Prinsess-smörgåstårta

Antal 
10 portioner

En imponerande tårta, underbar tillsammans med något gott mousserande i glaset.

Recept: Haga Tårtcompani & Bageri Bild: Mattias Södermark
Taggar 
Utskrift
Ingredienser

10 portioner

Hagas skagen
400 g räkor
1/2 rödlök, hackad
1 kruka dill, hackad
100 g majonnäs
Pepparrot, efter smak
Pressad citron, efter smak

Hagas laxröra
200 g varmrökt lax, mosad
8 kokta tärnade ägg
1 liten burk stenbitsrom
100 g crème fraîche
Gräslök, efter smak
50 g brynt smör, ljummet
1 Blanda brynt smör med crème fraîche.
Rör ihop med övriga ingredienser.

Till montering
Runt surdegsbröd
500 g crème fraîche
250 g färskost
2 stora långa gurkor
Ros av antingen lax eller tomat

Gör så här

Hagas skagen

  1. Blanda ihop alla ingredienser smaksätt med salt, citron och pepparrot.

Hagas laxröra

  1. Blanda brynt smör med crème fraîche. Rör ihop med övriga ingredienser.

Montering

  1. Skiva brödet i tre bottnar.
  2. Massera in crème fraîche i alla bottnar. Ju mer desto saftigare!
  3. Placera en botten på lagom stort fat.
  4. Börja med laxröra på första lagret.
  5. Bred ut skagen på nästa lager och avsluta med sista botten överst.
  6. Stryk färskost runtom tårtan och plasta tätt. Ställ i kylskåp över natten så tårtan blir saftig och sätter sig något.
  7. Innan servering: skiva gurkan tunt på längden.
  8. Fläta ett rutmönster över tårtan.
  9. Lägg ett band av gurka längs sidorna, avsluta med ett fint sidenband för att hålla allt på plats.
  10. Garnera med en ros av kallrökt lax.

    Under #hagabageri på Instagram kan du se en film om hur tårtan monteras.

Mer på grapevine.se

Bagarbarn

Han är fransk bagare, konditor, surdegsmissionär, sommarpratare, tv-kock, matdebattör, bloggare, föreläsare och författare. Vi träffar Sébastien Boudet för att höra mer om hans bakgrund, miljöengagemang och nya kokbok. Sébastien Boudet sippar på sitt gröna te. Vi har träffats på ett café för att

Torsk med räkor, pepparot och sojasmör

 Torskrygg med handskalade räkor, finriven pepparot och smaksatt med sojasmör.