PROVENSALSK köttgryta á La Grand Veneur

Utskrift
Ingredienser
  • 8 personer

  • 2 kg nötkött, gärna högrev eller nötbog skuren i stora bitar.

  • 1 gul lök, hackad

  • 1 morot i skivor

  • 2 lagerblad

  • 2 vitlöksklyftor, hackade ett knippe färsk timjan peppar och salt

  • 2 msk färdig tomatsås

  • 2 msk olivolja

  • 1 msk vetemjöl

  • 1 flaska rött vin, gärna Côtes du Rhône Grand Veneur

  • Till servering: svarta urkärnade oliver och stekta champinjoner

Gör så här

Lägg kött, lök, morot, vitlök, timjan och lagerblad i en skål. Krydda med salt och peppar och rör om. Häll på vinet och låt marinera i 12 till 24 timmar i kylen. Lyft sedan upp köttet och låt det rinna av ordentligt. Hetta upp olivolja i en stekpanna och bryn en köttbit i taget, lägg över köttbitarna i en stor gryta allt eftersom du steker det. Förbered såsen genom att pudra ner mjölet i den heta stekpannan, häll sedan ner tomatsåsen, därefter vinet och grönsakerna som köttet marinerats i. Vispa såsen ordentligt och låt den koka en halvtimme på medelvärme. Smaka av och tillsätt lite mer salt och peppar om det behövs. Häll sedan såsen över köttet i grytan. Låt allt småkoka i ungefär 1,5 timmar. Servera grytan med svarta oliver och stekta champinjoner.

Tips!

Förbered gärna grytan minst en dag innan den ska serveras, när du värmer upp den igen blir såsen härligt krämig och köttet ännu mörare.

Mer på grapevine.se

Bjud på persisk middag!

Fira som om det vore persiskt nyår, med en fest för både öga och gom. I vår receptbank hittar du recept för sann tusen och en natt-middag. Recept kommer från restaurang Shahrzads härliga kokbok Mammas persiska kök.

Tommasi Perla Pinot Nero Brut

Torr spumante från Tommasi!

Tapas Pimientos de Padrón

Grillade gröna paprikor, en klassiker i tapasbuffén!