PROVENSALSK köttgryta á La Grand Veneur

Utskrift
Ingredienser
  • 8 personer

  • 2 kg nötkött, gärna högrev eller nötbog skuren i stora bitar.

  • 1 gul lök, hackad

  • 1 morot i skivor

  • 2 lagerblad

  • 2 vitlöksklyftor, hackade ett knippe färsk timjan peppar och salt

  • 2 msk färdig tomatsås

  • 2 msk olivolja

  • 1 msk vetemjöl

  • 1 flaska rött vin, gärna Côtes du Rhône Grand Veneur

  • Till servering: svarta urkärnade oliver och stekta champinjoner

Gör så här

Lägg kött, lök, morot, vitlök, timjan och lagerblad i en skål. Krydda med salt och peppar och rör om. Häll på vinet och låt marinera i 12 till 24 timmar i kylen. Lyft sedan upp köttet och låt det rinna av ordentligt. Hetta upp olivolja i en stekpanna och bryn en köttbit i taget, lägg över köttbitarna i en stor gryta allt eftersom du steker det. Förbered såsen genom att pudra ner mjölet i den heta stekpannan, häll sedan ner tomatsåsen, därefter vinet och grönsakerna som köttet marinerats i. Vispa såsen ordentligt och låt den koka en halvtimme på medelvärme. Smaka av och tillsätt lite mer salt och peppar om det behövs. Häll sedan såsen över köttet i grytan. Låt allt småkoka i ungefär 1,5 timmar. Servera grytan med svarta oliver och stekta champinjoner.

Tips!

Förbered gärna grytan minst en dag innan den ska serveras, när du värmer upp den igen blir såsen härligt krämig och köttet ännu mörare.

Mer på grapevine.se

Fixa festen hemma

Sugen på party men inte på att trängas i en bar? Skippa utekvällen och satsa på hemmafest med de närmsta vännerna i stället. Med hjälp av Grapevines festguide fixar du bästa hänget – med minimal ansträngning. Styr upp hemmabaren Ingen fest utan en bar preppad med allt som behövs för att blanda goda

Tommasi Graticcio Appassionato

Tommasi Graticcio Appassionato är ett intensivt, fruktigt, aningen kryddigt och smakrikt vin med lång härlig eftersmak.

Sallad med grillade grönsaker och salsa verde

Så vackert, fräscht gott! Servera på sommarbuffén eller som tillbehör till exempelvis grillad fisk.