Ramos rapphönsgryta

Enkel men mustig gryta vars recept är signerat vinmakaren João Portugal Ramos. De tre rapphönorna kan ersättas en styckad gårdskyckling av god kvalitet. Ett av João Portugal Ramos egna röda viner matchar smakerna i hans smakrika gryta.​

Utskrift
Ingredienser

För 4 personer

3 rapphönor, i bitar (ca 1 kg)
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 dl vitt vin
2 morötter
1 msk japansk soja
¾ dl whisky
olivolja
vatten
flingsalt
svartpeppar
Gör så här
  1. Skala och hacka lök och vitlök och blanda med vinet och ½ tsk salt.
  2. Tillsätt rapphönorna i bitar och blanda om. Låt marinera i kylskåp ca 12 timmar.
  3. Skala och skär morötterna i mindre bitar.
  4. Hetta upp en gryta, gärna gjutjärn, med 2 msk olivolja.
  5. Fräs först löken och vitlöken från marinaden tills de mjuknar.
  6. Tillsätt sedan köttet och marinaden och fräs på medelhög värme.
  7. Lägg sedan i morötterna tillsammans med ½ dl vatten, soja och whisky.
  8. Låt sjuda på låg värme under lock ca 2 timmar. Tillsätt lite vatten om det behövs mer vätska.
  9. Smaka av med salt och peppar mot slutet av koktiden.
Serveringstips
Servera gärna grytan med ugnsstekt mandelpotatis med rosmarin, smörslungad spenat, lite salladslök och lökchutney.

Mer på grapevine.se

Trendspan: nästa gör-det-själv-grej?

Karameller och egen vinäger? Nu när vi har stoppat vår egen korv och bryggt vårt eget öl, vad blir då nästa gör-det-själv-grej? Enligt vissa trendspanare är det karameller som gäller. De ska helst vara av den hårda, gammaldags typen eller innehålla någon udda ingrediens som getmjölk eller ankfett.

Grillad ananas med kokosparfait

En mumsig efterrätt signerad mästerkocken Ludvig Brydolf