Ramos rapphönsgryta

Enkel men mustig gryta vars recept är signerat vinmakaren João Portugal Ramos. De tre rapphönorna kan ersättas en styckad gårdskyckling av god kvalitet. Ett av João Portugal Ramos egna röda viner matchar smakerna i hans smakrika gryta.​

Utskrift
Ingredienser

För 4 personer

3 rapphönor, i bitar (ca 1 kg)
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 dl vitt vin
2 morötter
1 msk japansk soja
¾ dl whisky
olivolja
vatten
flingsalt
svartpeppar
Gör så här
  1. Skala och hacka lök och vitlök och blanda med vinet och ½ tsk salt.
  2. Tillsätt rapphönorna i bitar och blanda om. Låt marinera i kylskåp ca 12 timmar.
  3. Skala och skär morötterna i mindre bitar.
  4. Hetta upp en gryta, gärna gjutjärn, med 2 msk olivolja.
  5. Fräs först löken och vitlöken från marinaden tills de mjuknar.
  6. Tillsätt sedan köttet och marinaden och fräs på medelhög värme.
  7. Lägg sedan i morötterna tillsammans med ½ dl vatten, soja och whisky.
  8. Låt sjuda på låg värme under lock ca 2 timmar. Tillsätt lite vatten om det behövs mer vätska.
  9. Smaka av med salt och peppar mot slutet av koktiden.
Serveringstips
Servera gärna grytan med ugnsstekt mandelpotatis med rosmarin, smörslungad spenat, lite salladslök och lökchutney.

Mer på grapevine.se

Restaurangtips: Pontus Frithiof's Burger & Lobster

I juli slogs portarna upp för ett helt nytt restaurangkoncept i Stockholm- Burger & Lobster. Som namnet antyder, serveras rätter med just hamburgare och hummer och om du frågar oss, är det två storslagna favoriter samlat under ett och samma tak. Konceptet i sig är inte nytt, den första Burger & Lobster restaurangen öppnade i Londons Mayfair 2011 och blev så populär att ytterligare tre filialer öppnade runt om i London och samtidigt en i New York. I september är det även Quatars och Dubai’s tur.

OPIHR Oriental Spiced Gin

London Dry Gin med smak av Orienten

Grillad hälleflundra med papas con mojo rojo

En fantastisk rätt där vi lånat tillbehören från den kanariska gastronomin. Potatisen är kokt i rejält saltat vatten och såsen har rondör och sting på samma gång. Välj små delikatesspotatisar, färskpotatis har för tunt skal. Den underbara såsen passar även till grillat kött. Då det fortfarande är kyligt att grilla ute, går det lika bra att grilla fisken på galler i ugn, eller steka i grillpanna!