Rapphöna med ugnsbakad potatis och stuvad spenat

Tid 
2 Timmar
Antal 
4
Ugn 
225°

Portugisiskt recept på rapphöna signerat vinmakaren J.P Ramos

Recept: J.P Ramos Bild: Isabelle Hasselberg
Utskrift
Ingredienser

3 rapphönor, utskurna bröst och lår
gula lökar
3 vitlöksklyftor
morötter
2 msk vårlök i vinägrett
1msk sojasås
2 dl vitt vin
1dl whisky
olivolja
salt och peppar

Stuvad spenat
200-300 g färsk bladspenat
1 msk olivolja
l msk mjöl
1.5 dl mjölk
2 krm salt
1 krm vitpeppar
0,5 krm riven muskot

Ungsbakad Potatis
800 g fast potatis med skalet kvar olivolja
färsk timjan och/eller rosmarin
salt och peppar

Gör så här

Rapphöna

1. Marinera rapphönorna i vitlök, lök, vitt vin och salt över natten.

2. Ta upp köttet, och spara marinaden.

3. Stek lök och vitlök i olja på medelvärme i en stor ugnsfast gryta tills de mjuknat.

4. Tillsätt rapphönorna och stek i ugnen på 225 grader i cirka 1,5 timmar. Häll på lite av marinaden, whiskyn och sojasåsen. Smaka av med salt, peppar och vårlöken i vinägrett.

Stuvad spenat

1. Koka upp 0,5 dl vatten och tillsätt spenaten. Rör om i cirka 1 minut så att bladen tappar spänsten. Häll av i ett durkslag och skölj med kallt vatten.

2. Hacka spenaten.

3. Värm olivolja i en kastrull.

4. Pudra över mjölet och rör om. Tillsätt mjölken och rör om.

5. Låt stuvningen puttra i cirka 5 minuter och rör då och då.

6. Tillsätt spenaten och koka upp och låt koka någon minut.

7. Smaka av med salt, vitpeppar och riven muskot.

Ugnsbakad potatis

1. Värm ugnen till 225 grader.

2. Häll oljan i en bunke och blanda i örterna.

3.Dela potatisen i halvor och blanda ner i oljan.

4. Ugnsbaka potatisen i cirka 25 minuter. Smaka av med salt och peppar. 

Mer på grapevine.se

Drinkar med Tom of Finland!

Flaskan är tuff och kaxig, men innehållet är mjukt och lent. Vi pratar förstås om Tom of Finland Vodka – vår ekologiska vodka med utmärkta blandegenskaper. Här bjuder vi på fyra fräscha drinkar baserade på vodkan som togs fram som en hyllning till konstnären Touko Valio Laaksonen (1920-1991).

Hine Antique Xo Premier Cru

Premium cognac skapad av Georges Hine 1920

Hel hummer med brynt kapris-, dill- och citronkräm

En festlig rätt som inte kräver någon egentlig tillagning! Den lyxiga naturella hummern får en djup och fyllig smak av ett smör brynt i kapris, dill och citron. Klockren guldkant en vardagkväll!