Rödrissallad med rödbetor, tofu och örtolja

Antal 
4 portioner

Ett magiskt veganskt recept hämtat ur Therese Elgquists färgsprakande kokbok "The new green salad" (Bonnier Fakta). Rödriset har en fyllig, lite nötig smak och behöver koka i minst 40 minuter.

Recept: Therese Elgquist Bild: Fanny Hansson
Taggar 
Utskrift
Ingredienser

Grön bas
6 dl kokat rött ris, avsvalnat
6 rödbetor, i klyftor   
1 röd spetskål
1 avokado, i skivor
125 g blåbär, färska
65 g mangoldskott eller spenat
1 msk olivolja
½ tsk flingsalt
1 krm nymalen svartpeppar

Basilikabakad tofu
1 paket naturell tofu, ca 270 g
1 msk kallpressad rapsolja
1 msk rödvinsvinäger
1 msk torkad basilika
½ tsk himalayasalt

Örtolja
1 dl kallpressad olivolja
2 dl blandade färska örter
½ vitlöksklyfta
1 msk limesaft
Himalayasalt och svartpeppar

Topping
½ dl torkat helt bovete
1 kruka gräslök

Gör så här
  1. Lägg tofun i press mellan två hushållspapper under något tungt.
  2. Blanda olja, rödvinsvinäger och basilika, och marinera tofun i rumstemperatur i 30 min.
  3. Lägg betorna på den ena halvan av en bakplåtspappersklädd plåt och blanda med olja, salt och peppar. Rosta på 200° i 30 min. Efter 10 min: lägg tofun på den andra halvan av plåten. Rosta tills betorna är mjuka och tofun krispig i kanterna.
  4. Ansa och skär spetskålen i stora bitar. Koka eller förväll i 5 min. Kyl i kallt vatten.
  5. Lägg bovetet i en finmaskig sil. Häll kokande vatten över och låt rinna av. Rosta i torr, het stekpanna tills bovetet börjar knäppa och är krispigt.
  6. Varva ris, betor, spetskål, avokado, hälften av blåbären, mangold/spenat och tofu på ett fat. Ringla över hälften av örtoljan, strö över rostat bovete och toppa med resten av blåbären och finklippt gräslök. Servera med resten av örtoljan.

Mer på grapevine.se

Hur väljer man vin till sommarbuffén?

Sommaren står för dörren och i år längtar vi extra mycket efter att få samlas och äta ihop, även om det får bli i liten skala och utomhus. Plockmat är alltid en bra idé – men hur ska man tänka kring dryck när många smaker samlas på ett och samma bord? Matilda Junestav , produktchef

Matjessillsallad med pepparrotskräm och brynt smör

Otroligt god och vacker förrätt som är mycket lättare att göra än den ser ut. Ett tips är att placera en assiett på en stor tallrik och lägga upp ingredienserna runtom och sedan ta bort assietten.