Rödvinsrisotto med rucola

Tid 
45 Minuter
Antal 
4 personer

Krämig risotto som får sin smak av rött vin som därför även är den perfekta drycken till denna rätt.

Recept: Mia Gahne Bild: Caroline Eriksson
Utskrift
Ingredienser

2 schalottenlökar
4 msk smör
olivolja
4 dl risottoris, t. ex. carnaroli eller avorio
2 dl rött vin
ca 1 1/4 l varm grönsaksbuljong
2 dl färskriven parmesan
salt
nymalen svartpeppar
50 g rucola

Tips 

Skiva upp och tillsätt en god kryddig korv för ett ännu lite matigare alternativ.

Gör så här

1. Skala och finhacka schalottenlöken. Mjukfräs i hälften av smöret och lite olivolja. Tillsätt riset och låt det bli glansigt.

2. Slå på vin och låt koka in under omrörning. Sänk värmen och tillsätt sedan en kopp buljong i taget under ständig omrörning. Fortsätt tills buljongen tagit slut och riset är mjukt men fortfarande har en kärna. Risotton ska vara krämig och lite rinnande.

3. Rör ner parmesan och resten av smöret. Salta och peppra. Rör om kraftigt.

Servera genast med extra parmesan och rucolablad på toppen.

Mer på grapevine.se

Vin till rökt lax?

Hej sommeliern! Jag har precis inhandlat en röklåda till sommarens alla middagar i trädgården. Premiärrätten kommer att bli varmrökt lax med pressad potatis och en kall romsås. Men nu kommer frågan till er; vad bör jag välja för vin till rök lax? Ulf Karlsson, Helsingborg. Svar: Lax är en tacksam

Blomkålsris med fräst shiitake och spenat

Den här salladen ,med asiatiska smaker, går riktigt snabbt att blanda ihop eftersom den involverar väldigt lite tillagning. Receptet är hämtat ur Therese Elgquists kokbok "The new green salad" (Bonnier Fakta).