Rödvinsrisotto med rucola

Tid 
45 Minuter
Antal 
4 personer

Krämig risotto som får sin smak av rött vin som därför även är den perfekta drycken till denna rätt.

Recept: Mia Gahne Bild: Caroline Eriksson
Utskrift
Ingredienser

2 schalottenlökar
4 msk smör
olivolja
4 dl risottoris, t. ex. carnaroli eller avorio
2 dl rött vin
ca 1 1/4 l varm grönsaksbuljong
2 dl färskriven parmesan
salt
nymalen svartpeppar
50 g rucola

Tips 

Skiva upp och tillsätt en god kryddig korv för ett ännu lite matigare alternativ.

Gör så här

1. Skala och finhacka schalottenlöken. Mjukfräs i hälften av smöret och lite olivolja. Tillsätt riset och låt det bli glansigt.

2. Slå på vin och låt koka in under omrörning. Sänk värmen och tillsätt sedan en kopp buljong i taget under ständig omrörning. Fortsätt tills buljongen tagit slut och riset är mjukt men fortfarande har en kärna. Risotton ska vara krämig och lite rinnande.

3. Rör ner parmesan och resten av smöret. Salta och peppra. Rör om kraftigt.

Servera genast med extra parmesan och rucolablad på toppen.

Mer på grapevine.se

Vin till asiatisk mat?

Asiatisk mat är som bekant ofta kryddstark och har distinkta smaker; het chili, sötsurt, curry, gurkmeja, kokos, citrongräs m.m. Asien täcker många olika smaker och kök; japanska, indiska, thailändska, kinesiska, vietnamesiska mfl. Därför är det en utmaning att välja vin till just asiatisk mat.

Tommasi Le Volpare Soave

Torr och fruktig Soave till skaldjur

Adventsgott!

Oavsett om du väljer att servera traditionell glögg eller den varma cognac-drinken Hine Hot Appel på advent så är det trevligt med tilltugg.