Rosmaringrillat lammrack med fänkål

Antal 
4 personer
Ugn 
150°

Kombinationen lamm, rosmarin, vitlök och fänkål ger en riktigt italiensk smakupplevelse.

Recept: Mia Gahne Bild: Caroline Eriksson
Utskrift
Ingredienser

3 msk färsk rosmarin + lite extra
5 vitlöksklyftor
nymalen svartpeppar
flingsalt
olivolja
800 g lammrack med
fettkappan kvar
2 fänkålshuvuden

Tips 

Servera gärna en god rosmarinskryddad sky till köttet.

Gör så här

1. Mortla rosmarin, vitlök, peppar och flingsalt med lite olivolja. Gnid in köttbiten med blandningen.

2. Skåra kappan och stick in några rosmarinkvistar i snitten.

3. Dela fänkålen i kvartar och pensla med olivolja.

4. Grilla tills allt fått fin färg, men köttet ska fortfarande vara rosa inuti, innertemperaturen bör vara 60 grader. Du kan också bryna kött och fänkål i en stekpanna och steka klart i 150 grader i ugnen.

5. Låt köttet vila en stund. Servera sedan med fänkålen.

Mer på grapevine.se

Vin till fisk och skaldjur?

Skaldjur är lite speciellt, här råder sötma fast man ofta förknippar havets läckerheter med sälta. Köttet i sig har nämligen en viss sötma. Därför passar mousserande, vitt eller rosévin av typen ”friskt och fruktigt”. Exempel på sådana viner är Gancia Prosecco Brut (mousserande), Chablis l’

Hine Antique Xo Premier Cru

Premium cognac skapad av Georges Hine 1920

Glasnudelsallad med munggroddar och avokado

Vegetariskt med lite hetta/sötma, perfekt som nyttigt fredagsmys eller som fräsch lördagslunch!