Rotsellerikräm med kalixrom

Tid 
30 Minuter
Antal 
4 personer

Lyxigt gott med sälta och sötma i samma lilla sked. När smöret bryns får det en nötig härlig smak som blir pricken över i:et. 

Recept: Liselotte Forslin Bild: Matilda Lindeblad
Utskrift
Ingredienser

300 g rotselleri
3–4 msk crème fraiche
1 tsk pressad citron
flingsalt och nymald svart-
peppar

Till serveringen 
2 msk crème fraiche
50 g kalixlöjrom
25 g smör, bryn

Gör så här
  1. Skala och skär sellerin i grova bitar och koka dem mjuka i lättsaltat vatten.
  2. Häll av vattnet och mixa sellerin till en puré tillsammans med crème fraichen i matberedare.
  3. Smaka av med citron, salt och peppar. Låt krämen kallna och ställ den i kylen.
  4. Smält smöret i en kastrull på hög värme. Fortsätt värma smöret under vispning tills det får en gyllenbrun färg. Ta bort kastrullen från värmen. 
  5. Lägg upp rotsellerikrämen på 12 skedar och toppa med en liten klick crème fraiche, löjrom och några droppar brynt smör. 
  6. Dra ett par varv med pepparkvarnen och servera omedelbart.

Mer på grapevine.se

Året i vingården del 2

I vingården beskärs vinrankan för att koncentrera växtkraften i de återstående skott som sedermera blir druvor. De nya grenarna binds upp så att solljuset ska kunna nå vinbladen, när de vuxit ut, vilket är nödvändigt för fotosyntesen (utan den blir det inga druvor och inget vin). Men grenarna binds även upp för att fordon ska kunna komma fram mellan vinraderna, t ex för att skörda och för att bespruta vinrankorna mot skadedjur.

Kyrö Koskue Small Batched Rye Gin

En ekfats lagrad gin gjord på 100% råg!

Fylld ugnsbakad fisk

En elegant och smakrik fiskmåltid på persiskt vis. Receptet är hämtat ur persiska restaurangen Shahrzads kokbok Mammas persiska kök.