Rotsellerikräm med kalixrom

Tid 
30 Minuter
Antal 
4 personer

Lyxigt gott med sälta och sötma i samma lilla sked. När smöret bryns får det en nötig härlig smak som blir pricken över i:et. 

Recept: Liselotte Forslin Bild: Matilda Lindeblad
Utskrift
Ingredienser

300 g rotselleri
3–4 msk crème fraiche
1 tsk pressad citron
flingsalt och nymald svart-
peppar

Till serveringen 
2 msk crème fraiche
50 g kalixlöjrom
25 g smör, bryn

Gör så här
  1. Skala och skär sellerin i grova bitar och koka dem mjuka i lättsaltat vatten.
  2. Häll av vattnet och mixa sellerin till en puré tillsammans med crème fraichen i matberedare.
  3. Smaka av med citron, salt och peppar. Låt krämen kallna och ställ den i kylen.
  4. Smält smöret i en kastrull på hög värme. Fortsätt värma smöret under vispning tills det får en gyllenbrun färg. Ta bort kastrullen från värmen. 
  5. Lägg upp rotsellerikrämen på 12 skedar och toppa med en liten klick crème fraiche, löjrom och några droppar brynt smör. 
  6. Dra ett par varv med pepparkvarnen och servera omedelbart.

Mer på grapevine.se

Ge bort ett vin i present? En baggis!

Känner du igen dig när du på väg hem på middag till dina vänner letar upp en lagom använd vinpåse för att transportera din flaska i? Du funderar och försöker minnas om det faktiskt är så att du fått den guldiga påsen av just familjen Andersson som du nu ska till. Varför skämmas för att återanvända

Tommasi Ripasso

Fyllig Ripasso till kötträtter och smakrika ostar

Wasabiyoghurt

Yoghurt med asiatisk twist.