Ryggbiff med hemgjord gnocchi i pecorinosås

Tid 
90 Minuter
Antal 
4 personer

Imponera med hemgjord gnocchi i pecorinosås. Servera tillsammans med biff och gröna bönor med baconpangrattato och du har en smakrik och rustik festrätt. 

Recept: Liselotte Forslin Bild: Matilda Lindeblad
Utskrift
Ingredienser

700 g ryggbiff med fettkappa

Gnocchi
600 g mjölig potatis
3 dl vetemjöl
1 ägg
1/2 tsk salt

Pecorinosås
1 vitlöksklyfta
1 dl vitt vin
3 dl syrad grädde eller crème fraiche
2 dl riven pecorino
200 g babyspenat
1 kruka basilika
1 tsk honung
ev rödbetsskott till garnering

Gröna bönor med baconpangrattato
150 g gröna bönor
50 g bacon
1 skiva surdegsbröd

Gör så här
  1. Låt köttet vila 30 min i rumstemperatur innan du tillreder det.
  2. Skala och koka potatisen till gnocchin. Pressa den i potatispress eller mosa den fint med en potatisstöt i en stor bunke.
  3. Tillsätt mjölet, lite i taget och arbeta in det tillsammans med ägget och saltet. Arbeta ihop till en smidig deg.
  4. Dela degen i bitar som du rullar till långa korvar, ca 2 cm tjocka. Skär ca 3 cm långa bitar. Tryck till lite lätt med en gaffel för ett randigt mönster. Låt gnocchin vila under plast medan du gör tillbehören.
  5. Hacka vitlöken till såsen och bryn den i en djup panna, utan att den får färg. Häll över vinet och koka ett par minuter. Tillsätt den syrade grädden och osten och låt sjuda några minuter tills det tjocknar.
  6. Blanda i spenaten, lite i taget, och låt den mjukna. Smaka av med honung, salt och peppar.
  7. Lägg gnocchin i en stor gryta med lätt saltat kokande vatten. Låt den koka i ca 5 min eller tills bitarna flyter upp. Häll av vattnet i durkslag.
  8. Vänd i basilikan och gnocchin i såsen precis innan servering.
  9. Koka bönorna 3 min och låt rinna av.
  10. Stek brödsmulor och bacon så att det blir knaprigt och lägg på fat. Stek bönorna snabbt i pannan och peppra lätt.
  11. Stek köttet till önskad stekgrad. Vänd ofta. Salta och peppra efter smak. Låt köttet vila i folie i 5 min innan det skärs upp. 
  12. Servera köttet med gnocchin i såsen samt bönorna med baconpangratton. Ha gärna lite riven pecorino ovanpå bönorna. Garnera med rödbetsskott. 

Mer på grapevine.se

Fröken Smilla

När Smilla Luuk var fem år fick hon diagnosen celiaki, glutenintolerans. Men i stället för att knapra riskakor började hon experimentera vid bakbordet. I dag är Smilla 20 år och har nyligen kommit ut med sin tredje kokbok med glutenfria recept. Det är lika bra att vi tar det direkt så har vi det

Grillad hälleflundra med papas con mojo rojo

En fantastisk rätt där vi lånat tillbehören från den kanariska gastronomin. Potatisen är kokt i rejält saltat vatten och såsen har rondör och sting på samma gång. Välj små delikatesspotatisar, färskpotatis har för tunt skal. Den underbara såsen passar även till grillat kött. Då det fortfarande är kyligt att grilla ute, går det lika bra att grilla fisken på galler i ugn, eller steka i grillpanna!