Salt choklad- och kolapaj

Tid 
4 Timmar
Antal 
4
Ugn 
180°

En helt sagolikt god paj med sprött pajskal och sega kolan. Servera gärna med vaniljgrädde eller vaniljglass för att få en underbar brytning mot det salta och söta i pajen.

Bild: Frida Wismar
Utskrift
Ingredienser

10–12 bitar
Tid: 1 ½ timme + 2–3 timmar i kylskåp

Pajskal
2 2/3 dl vetemjöl
2/3 dl hasselnötsmjöl
¾ dl kakao
¼ tsk salt
1 ¼ dl strösocker
110 g kallt smör, skuret i bitar 1 ägg

2 msk kallt vatten
1 tsk vaniljessens

Kola
2 ½ dl strösocker
2 ½ dl vatten
2 ½ dl vispgrädde
140 g smör
2 tsk flingsalt alt 1 tsk salt

Chokladganache
1 ¼ dl vispgrädde
125 g mörk choklad

 

Gör så här

1. Börja med pajskalet. Blanda de torra ingredienserna i en bunke, tillsätt smöret och nyp snabbt ihop.

2. Tillsätt ägg, vatten och vaniljessens och knåda snabbt till en deg. Täck degen med plast och låt den ligga i kylskåp i minst 30 minuter.

3. Lägg degen mellan två ark plast-film, kavla ut till en rundel och klä en springform, 22–24 cm i diameter. Kläm fast folie runt kanterna så att inte degen glider ner under gräddningen. Nagga botten med en gaffel.

4. Grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter. Låt svalna något.

5. Börja med kolan medan pajskalet gräddas. Koka socker och vatten i en kastrull tills det blir gyllenbrunt. Rör så lite som möjligt, annars bildas det lätt klumpar och kristaller. Tillsätt grädden försiktigt och koka i ytterligare 10–15 minuter. Kolan bör ha en temperatur på 115°-120°. Rör ut smöret i kolan och blanda sedan ner saltet.

6. Häll kolan i pajskalet och ställ in i kylskåpet medan du gör ganachen, då hinner kolan sätta sig.

7. Finhacka chokladen till ganachen och lägg i en skål. Värm grädden i en kastrull och häll sedan över chokladen. Rör om lite då och då medan det svalnar tills det blir en blank och len ganache.

Mer på grapevine.se

Bubbelfest!

December står för dörren, en tid då mingel och middagar avlöser varandra för att kulminera i nyårsfest. Här presenterar vi fem bubbelfavoriter för alla smaker och plånböcker samt tre rätter som trivs i bubblande sällskap. BUBBEL, SKUMPA, MOUSSERANDE VIN. Kärt barn har många namn. Oavsett vad man

Tommasi Chiaretto

Läskande till mat och gott sällskap!

Grillad pilgrimsmussla ”Ninon”, champagne, sjökorall och krasse

Förrätt signerad Bistro Berns i Stockholm. En klassisk förrätt där soppan kan förberedas, men pilgrimsmusslorna blir godast om de grillas precis innan servering.