Salviakyckling med citrustoner

Tid 
1 Timma
Antal 
4 personer
Ugn 
200°

Räddaren i nöden kanske man kan kalla denna fina salviakyckling? Salvia kommer från latinets salvare, som betyder "rädda", eller "frälsa". Salvians urgamla användningsområde har varit som medicinalväxt, men idag frossar vi i salvia för den fantastiska smakens skull.

Recept & bild: Caroline Eriksson
Utskrift
Ingredienser

1 kyckling (gärna ekologisk)

10 salviablad
1 citron (gärna ekologisk)
1 dl matlagningsgrädde
salt

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200 °C. Använd gärna en ugnsfast form med kant.

2. Börja med att försöka pilla in salviabladen under skinnet på kycklingen. Försök att fördela runt kycklingen. Skala citronen och stoppa in den inuti kycklingen.

3. Skär 2 skivor smör som läggs ovanpå kycklingen, använd gärna en osthyvel. Salta lite på toppen.

4. Sätt in kycklingen i ugnen i ca 45 minuter till 1 timme.

5. När kycklingen är klar ska citronen som ligger inuti kycklingen tas ur. Häll över skyn i en kastrull och pressa ur saften ur citronen.

6. Tillsätt matlagningsgrädde. Servera gärna med en krämig risotto.

Mer på grapevine.se

Tacofiesta

Vänner på middag eller festligt fredagsmys? Bjud på tacofiesta – en kväll med stil och hetta! Låt gästerna njuta av hemlagad het texmex, halvtorrt vitt vin eller varför inte en kall öl och miniflaskor med premiumtequila? Tacos är fredagsmat när den är som bäst. Det är mycket gott, festligt och

Duorum Colheita

Mycket fruktigt vin med fatkaraktär från Duoro.

Laxfilé med paprikarub

En smakrik laxrätt med rökt paprika rub, serveras med krispig sallad och salsa med chili och mynta.