Salviakyckling med citrustoner

Tid 
1 Timma
Antal 
4 personer
Ugn 
200°

Räddaren i nöden kanske man kan kalla denna fina salviakyckling? Salvia kommer från latinets salvare, som betyder "rädda", eller "frälsa". Salvians urgamla användningsområde har varit som medicinalväxt, men idag frossar vi i salvia för den fantastiska smakens skull.

Recept & bild: Caroline Eriksson
Utskrift
Ingredienser

1 kyckling (gärna ekologisk)

10 salviablad
1 citron (gärna ekologisk)
1 dl matlagningsgrädde
salt

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200 °C. Använd gärna en ugnsfast form med kant.

2. Börja med att försöka pilla in salviabladen under skinnet på kycklingen. Försök att fördela runt kycklingen. Skala citronen och stoppa in den inuti kycklingen.

3. Skär 2 skivor smör som läggs ovanpå kycklingen, använd gärna en osthyvel. Salta lite på toppen.

4. Sätt in kycklingen i ugnen i ca 45 minuter till 1 timme.

5. När kycklingen är klar ska citronen som ligger inuti kycklingen tas ur. Häll över skyn i en kastrull och pressa ur saften ur citronen.

6. Tillsätt matlagningsgrädde. Servera gärna med en krämig risotto.

Mer på grapevine.se

Premium på box!

Tommasi är mest känt för sin suveräna amarone, men vinmakarfamiljen gör även andra kvalitetsviner i Valpolicella. I höstas utökades familjen Tommasis portfölj är något så ovanligt som ett premiumvin på box ! Historien om familjen Tommasi började redan vid förrförra sekelskiftet. Närmare bestämt år

Tommasi Le Volpare Soave

Torr och fruktig Soave till skaldjur

Whiskymarinerad entrecôte med fänkålssallad och granatäpple

Entrecôte är ett utmärkt alternativ till oxfilé, som här får spännande smak av whiskymarinaden.