Salviastekt dorada med ratatouille och saffransaioli

Tid 
40 Minuter
Antal 
4 personer

En fransk smakrik och vitlöksdoftande rätt med medelhavsfisken Dorada. 

Recept: Mattias Larsson Bild: Mattias Södermark
Utskrift
Ingredienser

4 dorada ca 1,2 kg, urtagen
2 citroner
salvia, olja och salt

Ratatouille:
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
½ zucchini
1 gul paprika
300 g krossade tomater
1 msk finstrimlad basilika
olivolja och salt

Saffransaioli:
1 klyfta vitlök, finhackad
1 ½ tsk pressad citron
1 tsk dijonsenap
½ påse (0,25 g) saffran
1 tsk honung
2 äggulor
3/4 dl olivolja
3/4 dl matolja (neutral smak)

Tips 

Får du inte tag på Dorada går det lika bra med hel röding eller abborre.

Gör så här

1. Hacka löken och vitlöken. Skär zucchini och paprika i mindre bitar.

2. Fräs zucchini och paprika med lök och vitlök i olja i en vid kastrull. Häll över tomatkrosset och koka sakta i 15 minuter. Lägg i basilikan och smaka av med salt.

3. Skala och finhacka vitlöken. Lägg vitlök, äggulor, citron, senap och saffran i en matberedare och starta mixern. Tillsätt oljan droppvis och mixa tills det blir en krämig aioli. Smaka av med salt.

4. Värm grillen eller en stekpanna till medeltemperatur.

5. Pensla fisken med olivolja, salta och lägg salviablad i och på fisken. Stek den i ca 4 minuter på varje sida tills innertemperaturen är 45°C.

6. Dela citronerna och grilla eller stek dem på snittytan ett par minuter till brynt färg.

7. Lägg fisken på ett fat och servera med grillade citroner, ratatouille och saffransaioli.

Mer på grapevine.se

Med hjärtat i Valpolicella

Respekt och omtanke om den jord man odlar. Ett arv man tar ansvar för och vill föra vidare. Och sist men inte minst; styrkan finns i familjen. Pierangelo Tommasi är fjärde generationens vinmakare i den familj som fått svenskarna att älska amarone.

Chipotle chicken fajitas & texas corn salsa

Chipotle är rökt chili som har en tuff och djup smak. Du hittar den i tacohyllan.