Salviastekt dorada med ratatouille och saffransaioli

Tid 
40 Minuter
Antal 
4 personer

En fransk smakrik och vitlöksdoftande rätt med medelhavsfisken Dorada. 

Recept: Mattias Larsson Bild: Mattias Södermark
Utskrift
Ingredienser

4 dorada ca 1,2 kg, urtagen
2 citroner
salvia, olja och salt

Ratatouille:
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
½ zucchini
1 gul paprika
300 g krossade tomater
1 msk finstrimlad basilika
olivolja och salt

Saffransaioli:
1 klyfta vitlök, finhackad
1 ½ tsk pressad citron
1 tsk dijonsenap
½ påse (0,25 g) saffran
1 tsk honung
2 äggulor
3/4 dl olivolja
3/4 dl matolja (neutral smak)

Tips 

Får du inte tag på Dorada går det lika bra med hel röding eller abborre.

Gör så här

1. Hacka löken och vitlöken. Skär zucchini och paprika i mindre bitar.

2. Fräs zucchini och paprika med lök och vitlök i olja i en vid kastrull. Häll över tomatkrosset och koka sakta i 15 minuter. Lägg i basilikan och smaka av med salt.

3. Skala och finhacka vitlöken. Lägg vitlök, äggulor, citron, senap och saffran i en matberedare och starta mixern. Tillsätt oljan droppvis och mixa tills det blir en krämig aioli. Smaka av med salt.

4. Värm grillen eller en stekpanna till medeltemperatur.

5. Pensla fisken med olivolja, salta och lägg salviablad i och på fisken. Stek den i ca 4 minuter på varje sida tills innertemperaturen är 45°C.

6. Dela citronerna och grilla eller stek dem på snittytan ett par minuter till brynt färg.

7. Lägg fisken på ett fat och servera med grillade citroner, ratatouille och saffransaioli.

Mer på grapevine.se

Färskt vårnummer ute nu!

Nu är 2016 års första nummer här av vårt magasin Grapevine.se. I detta nummer bjuds du bland annat på fräscha gröna vårrecept, ett resereportage om fantastiska vackra Verona, en intervju med Linus Larsson; vinnare av hela Sverige bakar. Han bjuder även på härliga bakverk-recept. Detta och mycket

Tommasi Surani Atlas Organic

Nu i ny design Tommasi Naturae

Snabb vegetarisk pizza med parmesan och blomkål

Matig vegetarisk pizza med smak av fetaost, blomkål, parmesan, ruccola, och champinjoner.