Salviastekt dorada med ratatouille och saffransaioli

Tid 
40 Minuter
Antal 
4 personer

En fransk smakrik och vitlöksdoftande rätt med medelhavsfisken Dorada. 

Recept: Mattias Larsson Bild: Mattias Södermark
Utskrift
Ingredienser

4 dorada ca 1,2 kg, urtagen
2 citroner
salvia, olja och salt

Ratatouille:
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
½ zucchini
1 gul paprika
300 g krossade tomater
1 msk finstrimlad basilika
olivolja och salt

Saffransaioli:
1 klyfta vitlök, finhackad
1 ½ tsk pressad citron
1 tsk dijonsenap
½ påse (0,25 g) saffran
1 tsk honung
2 äggulor
3/4 dl olivolja
3/4 dl matolja (neutral smak)

Tips 

Får du inte tag på Dorada går det lika bra med hel röding eller abborre.

Gör så här

1. Hacka löken och vitlöken. Skär zucchini och paprika i mindre bitar.

2. Fräs zucchini och paprika med lök och vitlök i olja i en vid kastrull. Häll över tomatkrosset och koka sakta i 15 minuter. Lägg i basilikan och smaka av med salt.

3. Skala och finhacka vitlöken. Lägg vitlök, äggulor, citron, senap och saffran i en matberedare och starta mixern. Tillsätt oljan droppvis och mixa tills det blir en krämig aioli. Smaka av med salt.

4. Värm grillen eller en stekpanna till medeltemperatur.

5. Pensla fisken med olivolja, salta och lägg salviablad i och på fisken. Stek den i ca 4 minuter på varje sida tills innertemperaturen är 45°C.

6. Dela citronerna och grilla eller stek dem på snittytan ett par minuter till brynt färg.

7. Lägg fisken på ett fat och servera med grillade citroner, ratatouille och saffransaioli.

Mer på grapevine.se

Pinotage- det röda guldet från Sydafrika

Pinotage odlas nästan bara i Sydafrika och är en korsning mellan de franska druvsorterna Cinsault och Pinot Noir, trots att de knappt har några likheter alls smakmässigt. Hur matchar man pinotage bäst med mat? Pinotage odlas nästan bara i Sydafrika och är en korsning mellan de franska druvsorterna

Sjötungerullader med potatisstomp

"Här jobbar jag med den tydliga havskoppling jag tycker finns i Bunnahabhain 12. Friskheten i det vita vinet och citronen tillsammans med fisken och räkornas karaktäristiska havssmak går bra tillsammans med whiskyns salta och lätt rökiga toner." Ludvig Brydolf, Mästerkocken