Salviastekt dorada med ratatouille och saffransaioli

Tid 
40 Minuter
Antal 
4 personer

En fransk smakrik och vitlöksdoftande rätt med medelhavsfisken Dorada. 

Recept: Mattias Larsson Bild: Mattias Södermark
Utskrift
Ingredienser

4 dorada ca 1,2 kg, urtagen
2 citroner
salvia, olja och salt

Ratatouille:
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
½ zucchini
1 gul paprika
300 g krossade tomater
1 msk finstrimlad basilika
olivolja och salt

Saffransaioli:
1 klyfta vitlök, finhackad
1 ½ tsk pressad citron
1 tsk dijonsenap
½ påse (0,25 g) saffran
1 tsk honung
2 äggulor
3/4 dl olivolja
3/4 dl matolja (neutral smak)

Tips 

Får du inte tag på Dorada går det lika bra med hel röding eller abborre.

Gör så här

1. Hacka löken och vitlöken. Skär zucchini och paprika i mindre bitar.

2. Fräs zucchini och paprika med lök och vitlök i olja i en vid kastrull. Häll över tomatkrosset och koka sakta i 15 minuter. Lägg i basilikan och smaka av med salt.

3. Skala och finhacka vitlöken. Lägg vitlök, äggulor, citron, senap och saffran i en matberedare och starta mixern. Tillsätt oljan droppvis och mixa tills det blir en krämig aioli. Smaka av med salt.

4. Värm grillen eller en stekpanna till medeltemperatur.

5. Pensla fisken med olivolja, salta och lägg salviablad i och på fisken. Stek den i ca 4 minuter på varje sida tills innertemperaturen är 45°C.

6. Dela citronerna och grilla eller stek dem på snittytan ett par minuter till brynt färg.

7. Lägg fisken på ett fat och servera med grillade citroner, ratatouille och saffransaioli.

Mer på grapevine.se

Vårmiddag med nordiska smaker

När det drar ihop sig till påsk och andra vårliga högtider brukar vi duka fram sill. Överraska med en ny variant – matjessillsallad med snaps i form av fatlagrad finsk gin. Bjud sedan på lamm, primörer och ett kryddigt rött vin.

Lammstek med rostade mandlar och färsk koriander

Lammstek med rostade mandlar och färsk koriander, serveras till röda smakrika viner.