Seg jordgubbskaka med frasig topping

Antal 
12
Ugn 
150°

En riktig gofika till helgen? Baka en vårig och god kaka som både är seg, saftig och knaprig. Och inte minst lättbakad! 

Recept: Lisa Jildén Bild: Anders Jildén
Utskrift
Ingredienser

150 gram rumsvarmt smör
3 dl strösocker
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
500 gram jordgubbar, färska eller frysta
2 msk strösocker
Ev. 1 msk maizena (om du använder frysta jordgubbar)

Topping
25 gram smör
1 dl havregryn
1 msk strösocker

Gör så här
  1. Sätt ugnen på 150°
  2. Vispa rumsvarmt smör med strösocker och ägg. Blanda de torra ingredienserna i en separat bunke för att bakpulvret ska blandas ut väl. Tillsätt de torra ingredienserna i smörblandningen och rör ihop till en jämn smet.
  3. Smöra och bröa en springform på 24 cm och tryck ut smeten i formen.
  4. Lägg några jordgubbar åt sidan till garnering och skiva resten av jordgubbarna i bitar och blanda i en bunke med strösocker samt eventuellt maizena om du använder frysta jordgubbar. Låt dra en stund.
  5. Smält smöret i en stekpanna, tillsätt havregryn och strösocker. Rosta gyllenbrunt.
  6. Lägg jordgubbarna ovanpå smeten och avsluta med toppingen.
  7. Grädda i mitten av ugnen i ca en timme. Testa med en sticka, kakan ska vara seg i mitten, men inte kladdig. Garnera med florsocker och jord-gubbar. Servera gärna med en skopa vaniljglass.

Mer på grapevine.se

Vem vill du uppvakta med ett eget vin?

På CreativeWine.se kan du lägga din egen kreativa touch på en fin gå bort-, födelsedags-, tack-, inflyttnings- eller vilken typ av present du själv vill att din flaska ska vara. Du gör den helt unik med din personligt designade etikett. Etiketten du skapar på sidan creativewine.se är speciellt

Tommasi Valpolicella

Ett fruktigt vin med smak av körsbär och aningen fat

Mjölkchokladterrin på mandelbotten

Himmelsk mjölkchokladterrin med sorbet på svenska havtornsbär och marshmallows, blir en söt avslutning på middagen.