Seg jordgubbskaka med frasig topping

Antal 
12
Ugn 
150°

Fikagäster på ingång? Överraska med en somrig och god kaka som både är seg, saftig och knaprig. Och inte minst lättbakad! 

Recept: Lisa Jildén Bild: Anders Jildén
Utskrift
Ingredienser

150 gram rumsvarmt smör
3 dl strösocker
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
500 gram jordgubbar, färska eller frysta
2 msk strösocker
Ev. 1 msk maizena (om du använder frysta jordgubbar)

Topping
25 gram smör
1 dl havregryn
1 msk strösocker

Gör så här
  1. Sätt ugnen på 150°
  2. Vispa rumsvarmt smör med strösocker och ägg. Blanda de torra ingredienserna i en separat bunke för att bakpulvret ska blandas ut väl. Tillsätt de torra ingredienserna i smörblandningen och rör ihop till en jämn smet.
  3. Smöra och bröa en springform på 24 cm och tryck ut smeten i formen.
  4. Lägg några jordgubbar åt sidan till garnering och skiva resten av jordgubbarna i bitar och blanda i en bunke med strösocker samt eventuellt maizena om du använder frysta jordgubbar. Låt dra en stund.
  5. Smält smöret i en stekpanna, tillsätt havregryn och strösocker. Rosta gyllenbrunt.
  6. Lägg jordgubbarna ovanpå smeten och avsluta med toppingen.
  7. Grädda i mitten av ugnen i ca en timme. Testa med en sticka, kakan ska vara seg i mitten, men inte kladdig. Garnera med florsocker och jord-gubbar. Servera gärna med en skopa vaniljglass.

Mer på grapevine.se

Vinnare av boken "52 soppor"

I sista numret av Grapevine.se ( Nr.4 2015) skrev vi om en tävling, där vi delade ut kokboken "52 soppor" av Ylva Bergqvist. Vinnarna med de bästa motiveringarna till varför man ville få denna kokbok är nu utsedda. Grattis säger vi till: Birger Söderqvist, Stockholm Mia Ullestad, Högsäter Hans

Casisano Duo Selection

Exklusiv duopack med Casisano Rosso di Montalcino 2015 och Casisano Brunello di Montalcino 2011!

Ugnsbakat kålhuvud med örtsmörsquenelle

En helvegetarisk rätt där kålen får sällskap av en örtsmörsquenelle, svamp och pimpad dijonaise.
Rätten är även god som tillbehör till kött.