Seg jordgubbskaka med frasig topping

Antal 
12
Ugn 
150°

Fikagäster på ingång? Överraska med en somrig och god kaka som både är seg, saftig och knaprig. Och inte minst lättbakad! 

Recept: Lisa Jildén Bild: Anders Jildén
Utskrift
Ingredienser

150 gram rumsvarmt smör
3 dl strösocker
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
500 gram jordgubbar, färska eller frysta
2 msk strösocker
Ev. 1 msk maizena (om du använder frysta jordgubbar)

Topping
25 gram smör
1 dl havregryn
1 msk strösocker

Gör så här
  1. Sätt ugnen på 150°
  2. Vispa rumsvarmt smör med strösocker och ägg. Blanda de torra ingredienserna i en separat bunke för att bakpulvret ska blandas ut väl. Tillsätt de torra ingredienserna i smörblandningen och rör ihop till en jämn smet.
  3. Smöra och bröa en springform på 24 cm och tryck ut smeten i formen.
  4. Lägg några jordgubbar åt sidan till garnering och skiva resten av jordgubbarna i bitar och blanda i en bunke med strösocker samt eventuellt maizena om du använder frysta jordgubbar. Låt dra en stund.
  5. Smält smöret i en stekpanna, tillsätt havregryn och strösocker. Rosta gyllenbrunt.
  6. Lägg jordgubbarna ovanpå smeten och avsluta med toppingen.
  7. Grädda i mitten av ugnen i ca en timme. Testa med en sticka, kakan ska vara seg i mitten, men inte kladdig. Garnera med florsocker och jord-gubbar. Servera gärna med en skopa vaniljglass.

Mer på grapevine.se

Hemmabaren

En klassisk shaker i rostfritt stål är ett måste om man vill göra proffsiga drinkar där hemma, men vilka mer redskap behöver man? Bartendern Fredrik Hjulfors gav oss en lista med bra-att-ha-saker till hemmabaren. Låt dig inspireras! Fredrik Hjulfors har varit i restaurangbranschen sedan han var 16

Tommasi Chiaretto

Läskande till mat och gott sällskap!

Matjessillsallad med pepparrotskräm och brynt smör

Otroligt god och vacker förrätt som är mycket lättare att göra än den ser ut. Ett tips är att placera en assiett på en stor tallrik och lägga upp ingredienserna runtom och sedan ta bort assietten.