Sjötungerullader med potatisstomp

Tid 
60 Minuter
Antal 
4

"Här jobbar jag med den tydliga havskoppling jag tycker finns i Bunnahabhain 12. Friskheten i det vita vinet och citronen tillsammans med fisken och räkornas karaktäristiska havssmak går bra tillsammans med whiskyns salta och lätt rökiga toner." Ludvig Brydolf, Mästerkocken

Recept: Ludvig Brydolf Bild: Mattias Södermark
Utskrift
Ingredienser

4 st portionsfiléer färsk sjötunga (eller annan plattfisk)
250 gram färska räkor
​10 st medelstora potatisar
2 skivor bacon
1 gul lök
3dl torrt vitt vin
1 kruka dill
1 tsk tomatpuré
½ tsk vitpeppar
150 gram smör
½ sötmandel
1 msk Bunnahabhain 12 yo
½ citron
salt

Gör så här

1. Hacka löken fint och stek mjuk i 50 gram smör och lägg därefter i en skål för att svalna. Skala räkorna och lägg skalen i stekpannan (som använts till löken) tillsammans med vinet, tomatpuré och stammarna från dillen, krydda med 1 tsk vitpeppar och ½ tsk salt. Koka upp och låt skjuda tills ungefär hälften av vinet återstår, sila därefter av räkbuljongen och släng skalen.

2. Skala och koka potatisarna mjuka i lättsaltat vatten, sila bort vattnet och stompa potatisarna tillsammans med 100 gram smör. Rosta mandlarna i en torr het panna och låt svalna innan de hackas. Stek knaperstek bacon och låt svalna på hushållspapper, bryt därefter i småbitar.

3. Hacka de skalade räkorna tillsammans med en liten knippa dill och tillsätt detta till den stekta löken, blanda samman och krydda med ½ tsk salt. Lägg ut sjötungefiléerna med ryggsidan uppåt och portionera den hackade räkmassan i en klump på den tjockare delen av filéerna och rulla samman rulladerna.

4. Hetta upp en stekpanna och lägg försiktigt i rulladerna. Häll över räkbuljongen och tillsätt grädde, Bunnahabhain 12 yo och citron. Blanda samman och ös rulladerna med den varma såsen medan den reducerar. Dra från plattan när rulladerna är färdiga (innertemperatur 45 grader). Servera genom att placera rulladen på en hög av potatisstomp, skeda över sås och toppa med rostade mandlar, knaperstekt bacon och små kvistar av dill. 

Mer på grapevine.se

Grillade skaldjur

Grillade räkor och ostron är fantastiskt gott. Kolsmaken gifter sig så väl med skaldjurens friska sötma och resultatet blir gudomligt – framförallt tillsammans med ett glas champagne!

Guaccamole med bluecheese

Smakrik guaccamole på annorlunda vis.