Smörconfiterad torskrygg ”Bourguignon”

Antal 
4

Perfekt tillagad torsk är gudomligt gott. Här kombineras den milda fisken med en mustig rödvinssås. Rätten är komponerad av Bistro Berns.

Bild: Mattias Södermark Recept: Bistro Berns
Utskrift
Ingredienser

500g smör, brynt
600 g torskrygg med skinn
16 skogschampinjoner, lika stora
12 steklök röd, skalad
60 g sidfläsk, i tärningar
8 morötter, i olika färg
4 pärllök
2 dl rödvin
2 msk honung
1 dl fiskbuljong
2 dl kalvbuljong
2 lagerblad
2 kvistar timjan
1 kvist rosmarin
1 msk kallpressad rapsolja
smör, salt och peppar​

Gör så här

1. Fräs sidfläsket gyllenbrunt i lite smör. Lägg i steklökar, champinjoner och stek vidare till de får färg. Tillsätt honung och rör om.

2. Slå på vin, fisk- och kalvbuljong, lagerblad, timjan och rosmarin. Koka upp och sjud på svag värme till simmig konsistens. Ställ åt sidan.

3. Dela torsken i 4 lika stora bitar och stek den i lite av det brynta smöret. Salta och peppra. Slå över resten av smöret och värm till 60°C. Stick en termometer i fisken och låt den sjuda vidare till innertemperaturen når 48°C.

4. Salta och peppra morötter och lök, rosta med rapsoljan på 180°C i ca 20 minuter.

5. Servera fisken med rotsaker, svamp och en god potatispuré. Vill du göra det lite lyxigare kan du smaksätta purén med svart tryffel eller lite tryffelolja.

Mer på grapevine.se

Vin till fisk och skaldjur?

Skaldjur är lite speciellt, här råder sötma fast man ofta förknippar havets läckerheter med sälta. Köttet i sig har nämligen en viss sötma. Därför passar mousserande, vitt eller rosévin av typen ”friskt och fruktigt”. Exempel på sådana viner är Gancia Prosecco Brut (mousserande), Chablis l’

Melongazpacho

En underbart god gazpacho som du enkelt tar med i en plastbehållare eller i en ursköljd mineralvattenflaska och sedan serverar i små glas. Gazpachon smakar gott även utan mynta.