Smördegsklädda rominkokta päron

En underbar dessert där de romdoftande och saftiga päronen har gräddats i ett sprött smördegsskal. Efterrätten kan även göras med äpple.

Recept: Anette Rosvall Bild: Mattias Södermark
Utskrift
Ingredienser

7 dl strösocker
6 dl vatten
2 dl Angostura 1919
2 kilo päron, fasta och skalade
1 vaniljstång
1 paket smördeg
1 uppvispat ägg

Vaniljkräm
5 dl mjölk
1 vaniljstång
1,5 dl strösocker
7 äggulor
4 msk maizena
3 dl vispad grädde
2 msk Angostura eller Barceló rom

Gör så här
  1. Koka en lag på socker, vaniljstång och vatten. Låt päronen puttra i lagen i ca 30 min tills de är halvmjuka.
  2. Lyft över päronen i en burk tills det är dags för servering.
  3. Koka ihop lagen i ca 5 min. Skumma ytan. Ta av kastrullen från värmen och tillsätt rommen. Slå lagen över frukten och förslut genast. Låt svalna och förvara kallt.
  4. Tag upp päronen och låt dem torka på en kökshandduk.
  5. Skär smördegen i 1,5 cm långa strimlor. Vira strimlorna runt päronen tills hela är inklädda.
  6. Pensla med ägg och baka i ugnen på 200° i ca 12–15 min eller tills smördegen är gyllenbrun.
  7. Servera päronen ljumma med vaniljkräm.

Vaniljkräm

  1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg skal och frön i en kastrull. Häll i mjölken och koka upp.
  2. Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp. Slå över den heta mjölken. Först en liten skvätt, sedan i omgångar under vispning.
  3. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Så fort vaniljkrämen börjar tjockna häller du över den i en kall skål.
  4. Vänd ner den vispade grädden, blanda väl och servera sedan till päronen.

Mer på grapevine.se

Färskt vårnummer ute nu!

Nu är 2016 års första nummer här av vårt magasin Grapevine.se. I detta nummer bjuds du bland annat på fräscha gröna vårrecept, ett resereportage om fantastiska vackra Verona, en intervju med Linus Larsson; vinnare av hela Sverige bakar. Han bjuder även på härliga bakverk-recept. Detta och mycket

Kyrö Dark Gin

En ekfats lagrad gin gjord på 100% råg!

Citronsorbet med bubbel och anisflarn

En mycket enkel men raffinerad dessert. Flarnen lyfter sorbeten till nya höjder och kan göras en dag i förväg.