Smördegsklädda rominkokta päron

En underbar dessert där de romdoftande och saftiga päronen har gräddats i ett sprött smördegsskal. Efterrätten kan även göras med äpple.

Recept: Anette Rosvall Bild: Mattias Södermark
Utskrift
Ingredienser

7 dl strösocker
6 dl vatten
2 dl Angostura 1919
2 kilo päron, fasta och skalade
1 vaniljstång
1 paket smördeg
1 uppvispat ägg

Vaniljkräm
5 dl mjölk
1 vaniljstång
1,5 dl strösocker
7 äggulor
4 msk maizena
3 dl vispad grädde
2 msk Angostura eller Barceló rom

Gör så här
  1. Koka en lag på socker, vaniljstång och vatten. Låt päronen puttra i lagen i ca 30 min tills de är halvmjuka.
  2. Lyft över päronen i en burk tills det är dags för servering.
  3. Koka ihop lagen i ca 5 min. Skumma ytan. Ta av kastrullen från värmen och tillsätt rommen. Slå lagen över frukten och förslut genast. Låt svalna och förvara kallt.
  4. Tag upp päronen och låt dem torka på en kökshandduk.
  5. Skär smördegen i 1,5 cm långa strimlor. Vira strimlorna runt päronen tills hela är inklädda.
  6. Pensla med ägg och baka i ugnen på 200° i ca 12–15 min eller tills smördegen är gyllenbrun.
  7. Servera päronen ljumma med vaniljkräm.

Vaniljkräm

  1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg skal och frön i en kastrull. Häll i mjölken och koka upp.
  2. Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp. Slå över den heta mjölken. Först en liten skvätt, sedan i omgångar under vispning.
  3. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Så fort vaniljkrämen börjar tjockna häller du över den i en kall skål.
  4. Vänd ner den vispade grädden, blanda väl och servera sedan till päronen.

Mer på grapevine.se

Att tillverka vin

När man gör vin behöver man först och främst vindruvor av arten Vitis vinifera, vilken står för 99% av världens vinproduktion. Vindruvor som vi köper i affären är av en annan art och duger inte till vinproduktion. Till en butelj vin krävs cirka 1 kg druvor. Alkoholjäsning Innan jäsningen kan starta

Tommasi Ripasso

Fyllig Ripasso till kötträtter och smakrika ostar

Crabcakes med tartarsås

Frasiga och himmelskt goda små krabbkakor.