Smördegsklädda rominkokta päron

En underbar dessert där de romdoftande och saftiga päronen har gräddats i ett sprött smördegsskal. Efterrätten kan även göras med äpple.

Recept: Anette Rosvall Bild: Mattias Södermark
Utskrift
Ingredienser

7 dl strösocker
6 dl vatten
2 dl Angostura 1919
2 kilo päron, fasta och skalade
1 vaniljstång
1 paket smördeg
1 uppvispat ägg

Vaniljkräm
5 dl mjölk
1 vaniljstång
1,5 dl strösocker
7 äggulor
4 msk maizena
3 dl vispad grädde
2 msk Angostura eller Barceló rom

Gör så här
  1. Koka en lag på socker, vaniljstång och vatten. Låt päronen puttra i lagen i ca 30 min tills de är halvmjuka.
  2. Lyft över päronen i en burk tills det är dags för servering.
  3. Koka ihop lagen i ca 5 min. Skumma ytan. Ta av kastrullen från värmen och tillsätt rommen. Slå lagen över frukten och förslut genast. Låt svalna och förvara kallt.
  4. Tag upp päronen och låt dem torka på en kökshandduk.
  5. Skär smördegen i 1,5 cm långa strimlor. Vira strimlorna runt päronen tills hela är inklädda.
  6. Pensla med ägg och baka i ugnen på 200° i ca 12–15 min eller tills smördegen är gyllenbrun.
  7. Servera päronen ljumma med vaniljkräm.

Vaniljkräm

  1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg skal och frön i en kastrull. Häll i mjölken och koka upp.
  2. Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp. Slå över den heta mjölken. Först en liten skvätt, sedan i omgångar under vispning.
  3. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Så fort vaniljkrämen börjar tjockna häller du över den i en kall skål.
  4. Vänd ner den vispade grädden, blanda väl och servera sedan till päronen.

Mer på grapevine.se

Vin till fläskkött?

Fläskkött har en mjuk smak som är enkel att kombinera till vin, men som alltid beror det på ingredienserna i maträtten eller tillbehören. Är kryddningen smakrik passar ett mustigt vin, t ex Le Verdier Côtes du Rhône Villages eller Lyngrove Shiraz . Till klassikern fläskfilé med potatis och gräddsås

Domaine Grand Veneur ”Les Champauvins”

Ekologiskt och smakrik "Baby Châteauneuf-du-Pape"

Blueberry Pancakes

Supersmarriga amerikanska brunchpannkakor.