Smördegsknyten med marinerade jordgubbar

Tid 
60 Minuter
Antal 
4
Ugn 
175°

En smarrig och fräsch efterrätt med frasig smördeg, tequilamarinerade jordgubbar och tequila anglaise. Receptet är komponerat av mästerkocken Ludvig Brydolf. 

Bild: Mattias Södermark Recept: Ludvig Brydolf
Utskrift
Ingredienser

1 rulle smördeg
2 dl socker
½ dl Patrón Silver Tequila
1 dl vatten
1-1½ pressad lime
500 g jordgubbar
3 äggulor
¾ dl florsocker

Tequila anglaise:
2 dl grädde
1 msk Patrón Silver Tequila
½ tsk vaniljpulver

Gör så här

1.Koka upp tequila och vatten tillsammans med socker och lime, ta sedan av plattan. Rensa och snoppa jordgubbarna och skär ned dem i lite mindre bitar. Lägg den i den varma lagen och låt marinera under tiden resten av efterrätten förbereds.

2. Skär eller stansa ut en bottenplatta från smördegen och skär till remsor av smördeg som du lägger i dubbla lager längs kanterna på smördegen, fäst genom att pensla med ägg. Picka det som syns av botten med gaffel och pensla kanterna med ägg. Grädda därefter i ugnen på 175 grader till dess att ’väggarna’ stigit och blivit fint gyllenbruna, tag därefter ut och låt svalna.

3. Vispa samman florsocker, ägg och vaniljpulver i en kastrull och tillsätt därefter grädde och tequila. Värm försiktigt under omröring till dess att vaniljsåsen tjocknar, blir den för varm så kokas äggulan och såsen förstörs.

4. Skeda ned de marinerade jordgubbarna i de små askarna tillsammans med någon sked av lagen, sikta över lite florsocker och servera med vaniljsåsen.

Mer på grapevine.se

Extra glöd med Angostura

Ta grillningen till en ny nivå med ett rökigt kryddsmör eller med en marinad gjort på honung, soja och den aromatiska Angostura Bitter.

Kyrö Napue Rye Gin

Vinnare av 2015 års Gin & Tonic på IWSC 2015!

Barceló Gran Añejo Rum Old Fashioned

Här en twist på den klassiska cocktailen Old Fashioned. Här använder vi dominikansk rom istället för bourbon – och det är ingen tvekan om att apelsin passar fint med rom – drinken är supergod. Servera den gärna innan middagen som aptitretare.