Smördegsknyten med marinerade jordgubbar

Tid 
60 Minuter
Antal 
4
Ugn 
175°

En smarrig och fräsch efterrätt med frasig smördeg, tequilamarinerade jordgubbar och tequila anglaise. Receptet är komponerat av mästerkocken Ludvig Brydolf. 

Bild: Mattias Södermark Recept: Ludvig Brydolf
Utskrift
Ingredienser

1 rulle smördeg
2 dl socker
½ dl Patrón Silver Tequila
1 dl vatten
1-1½ pressad lime
500 g jordgubbar
3 äggulor
¾ dl florsocker

Tequila anglaise:
2 dl grädde
1 msk Patrón Silver Tequila
½ tsk vaniljpulver

Gör så här

1.Koka upp tequila och vatten tillsammans med socker och lime, ta sedan av plattan. Rensa och snoppa jordgubbarna och skär ned dem i lite mindre bitar. Lägg den i den varma lagen och låt marinera under tiden resten av efterrätten förbereds.

2. Skär eller stansa ut en bottenplatta från smördegen och skär till remsor av smördeg som du lägger i dubbla lager längs kanterna på smördegen, fäst genom att pensla med ägg. Picka det som syns av botten med gaffel och pensla kanterna med ägg. Grädda därefter i ugnen på 175 grader till dess att ’väggarna’ stigit och blivit fint gyllenbruna, tag därefter ut och låt svalna.

3. Vispa samman florsocker, ägg och vaniljpulver i en kastrull och tillsätt därefter grädde och tequila. Värm försiktigt under omröring till dess att vaniljsåsen tjocknar, blir den för varm så kokas äggulan och såsen förstörs.

4. Skeda ned de marinerade jordgubbarna i de små askarna tillsammans med någon sked av lagen, sikta över lite florsocker och servera med vaniljsåsen.

Mer på grapevine.se

Fröken Smilla

När Smilla Luuk var fem år fick hon diagnosen celiaki, glutenintolerans. Men i stället för att knapra riskakor började hon experimentera vid bakbordet. I dag är Smilla 20 år och har nyligen kommit ut med sin tredje kokbok med glutenfria recept. Det är lika bra att vi tar det direkt så har vi det

The Black Shiraz

Generöst och smakrikt vin med smak av björnbär, plommon och kryddor.

Kryddbakad kyckling

Gott och enkelt recept på hel kyckling i ugn, smaksatt med vitlök, rosmarin, anis, enbär, och kummin.