Sötpotatisgryta med linser och citronris

Utskrift
Ingredienser

4 personer

Citronris 

  • 4 portioner basmatiris 
  • 1 citron, zest + juice 
  • 1 msk svarta sesamfrön 
  • Salladslök eller koriander till garnering

Sötpotatisgryta 

med linser 

  • 500 g sötpotatis 
  • 300 g gul lök
  • 150 g aubergine 
  • 200 g blomkål
  • 1 st röd paprika
  • 1,5 dl röda linser 
  • 1 dl russin 
  • 400 g krossade tomater 
  • 400 ml kokosmjölk 
  • 1 dl vatten 
  • 1 st citron, zest + juice 
  • 0,5 st apelsin, zest + juice 
  • 15 g färsk ingefära
  • 0,5 st röd chilifrukt
  • 1 tsk kanel 
  • 1,5 tsk gurkmeja
  • 2 msk grönsaksbuljong
 
    Gör så här

    Citronris

    Koka ris enligt anvisning på förpackning.

    När riset kokat färdigt, pressa ner citronjuice strax innan servering och rör runt.

    Dekorera med rispat citronskal, svarta sesamfrön och hackad salladslök eller koriander.

    Sötpotatisgryta med linser

    Skala sötpotatis och skär i bitar. Koka separat i en kastrull tills de är genomkokta. Ställ åt sidan. Finhacka lök. Skär blomkål, aubergine och paprika i bitar. Fräs grönsakerna lätt i en stekpanna. Häll över i ett separat kärl. 

     

    Koka upp krossade tomater, buljong, vatten, kanel och gurkmeja i stekpannan. Tillsätt linserna och låt puttra under lock i 10 minuter. Under tiden linserna kokar, skär ingefära och chili i mindre bitar. Mixa ingefära, chili, apelsin, zest och juice från citrusfrukterna samt kokosmjölk med en mixerstav, eller i en mixerkanna, till en slät sås. Häll kokosblandningen över linserna när de kokat klart och tillsätt samtliga grönsaker och russin. 

     

    Låt allt få ett snabbt uppkok och rör runt så allting blandas. Servera grytan med citronris, cashewnötter, färsk koriander och valfri grönsallad.

     
     

    Mer på grapevine.se

    Kritikerfavorit i ny årgång & kostym

    Bästa boxen någonsin. Årets röda box. Årets Vinare. Priser och lovord har bokstavligen haglat över Ramos Reserva 2015. Och nu kommer äntligen den hett efterlängtade uppföljaren – Ramos Reserva 2016 .

    Tommasi Le Rosse Pinot Grigio

    Torr och frisk smak av citrus och äpple

    Grillad röding med mangosalsa och grillad avokado

    En smakrik sommarrätt som passar utmärkt till ett glas välkyld avarinho. Rätten funkar fint med lax också om du inte hittar rödning. Översalta inte maten då mineraliteten i vinet förstärker sältan i maten.