Stekt hälleflundrafilé med svamprisotto

Tid 
60 Minuter
Antal 
4 personer

Hälleflundra kan nog vara den lyxigaste fisken av alla. Här serverad med krämig risotto, picklade rotfrukter och små salta chips av parmaskinka. 

Recept: Liselotte Forslin Bild: Matilda Lindeblad
Utskrift
Ingredienser

Hälleflundra och parmachips
700 g hälleflundra i 4 portionsbitar med skinn
4 skivor parmaskinka 

Svamprisotto 
3 dl arborioris
1 vitlök
1 gul lök
1 stor morot
200 g svamp, t ex skogs­champinjon
2 msk olivolja
2 dl vitt vin
ca 8–10 dl hönsbuljong
100 g riven parmesanost
1 dl crème fraiche
1 kruka hackad persilja 

Picklade rotfrukter
1/2 dl ättikssprit, 12 %
1 dl strösocker
1,5 dl vatten
1 tsk senapsfrön
1 lagerblad
2 gulbetor
2 morötter
1 stor rödlök

Gör så här
  1. Börja med att pickla rotsak­erna. Se recept till höger. 
  2. Skala och hacka vitlök, lök och morot till risotton. Hacka svampen.
  3. Bryn hacket i smör och olivolja utan att det får färg i en stor kastrull.
  4. Tillsätt ris och vin och låt det sjuda tills vinet kokar in.
  5. Späd med varm hönsbuljong, lite i taget. Låt buljongen koka in innan du häller på mer och reglera värmen så att risotton kokar sakta. Rör om ofta.
  6. Sjud tills riset är krämigt och har lite tuggmotstånd kvar, ca 20 min. Ta bort kastrullen från värmen, vänd ner parmesanost. Smaka av med salt och peppar. 
  7. Vänd i créme fraiche och persilja innan servering och värm. Späd med mer buljong om risotton blivit för tjock.
  8. Sätt ugnen på 175°C.
  9. Lägg skinkskivorna på en bakpappersklädd plåt och låt gå i ugnen cirka 10 min tills de är krispiga. Ta ut skinkan ur ugnen och sänk till 125°C.
  10. Stek fisken hastigt på båda sidor så att den får lite färg. Salta och peppra lätt.
  11. Sätt i en ugnstermometer och låt fisken stekas klart i ugnen till en innertemperatur av 58°C.
  12. Ta ut fisken och toppa med bitar av parmachips. Servera med risotton och de picklade rotfrukterna.

Picklade rotfrukter

  1. Koka upp ättika, socker och vatten med kryddorna tills sockret löser sig.
  2. Skala och hacka betor och morot i små tärningar.
  3. Skala och skiva löken.
  4. Lägg alla grönsaker i lagen och låt stå en timme. 

Mer på grapevine.se

Veckans vintips: prosecco när den är som bäst

Aromatiskt, fruktigt och fräscht mousserande vin från Italien! Klar blek ljusgul färg. Doften är fruktig med inslag av päron, mandarin och vingummi. Smaken är aromatisk och fräsch. Gancia grundades 1850 av Carlo och Edoardo Gancia med en vinkällare i Canelli. Passionen för marken, djup respekt för

Black Tower Fruity White

Halvtorrt kult-vin som passar perfekt till heta eller mycket smakrika rätter med sting! tacos, indiskt och Thai till exempel!

Lammracks med portugisisk migas

En festlig rätt med mört lamm smaksatt med vitlök, citron, chili och färska örter. Servera med migas – en traditionell portugisisk brödrätt och ett glas Vila Santa Reserva.