Stekta fikon med honungsrostade nötter & mascarponemousse

Tid 
30 Minuter
Antal 
4
Ugn 
200°

En fulländad efterrätt som garanterat kommer att imponera på middagsgästerna, signerad kändiskocken Mattias Larsson

Recept: Mattias Larsson Bild: Jakob Fridholm
Utskrift
Ingredienser

4 fikon
2 msk strösocker
1 msk rosmarin, finhackad
smör
100 g blandade nötter
2 msk flytande honung

Mascarponemousse:
70 g mascarponeost
1 msk florsocker
½ dl vispgrädde

Gör så här

1. Värm ugnen till 200°C. Blanda
nötterna och honungen och lägg i en
ugnsfast form. Ugnsbaka nötterna
ca 10 minuter och rör om med jämna
mellanrum. Låt nötterna svalna.

2. Lägg ner samtliga ingredienser
till mascarponeostmoussen i en
bunke. Vispa alltsammans med en
elvisp till en luftig mousse.

3. Värm en stekpanna till medelhög
temperatur. Skär fikonen i ½ cm
tjocka skivor och stek dem i smör
och socker, ca 1 minut på varje sida.
Strö över rosmarinen och fördela
skivorna på fyra assietter.

4. Strö de rostade nötterna över
fikonen och toppa med moussen.

Mer på grapevine.se

Vad är egentligen tanniner?

Svar: Tanniner är ett ämne i vinet som i normala fall kommer från vindruvans skal. Tanniner kallas även för garvsyra och är det som ger vinet dess strävhet. Tanninerna kan även komma från stjälkarna eller kärnorna och smaken blir då mer bitter än sträv. Tanniner ger vinet komplexitet, förstärker

STROH 60%

Finns i två storlekar, 50 cl och 2cl

Mexican 75

Starta kvällen med en fantastiskt festlig drink med Patrón Añejo (art nr 86940, 655 kr, 700 ml) – den bäst säljande Premiumtequilan i världen.