Svamprisotto med lammfilé samt tomat och löksallad

Tid 
60 Minuter
Antal 
4 personer
Ugn 
170°

En krämig svamprisotto som du lätt varierar smaken på genom att använda olika svampar. Lammfilén blir pricken över i och gör rätten komplett.

Recept & bild: Caroline Eriksson
Utskrift
Ingredienser

Risotto:
4 dl arborioris
1 msk rapsolja
25 g smör
1 gul lök
3 dl vitt vin
7 dl kalv- eller viltbuljong (varm)
200 g svamp (t. ex. trattkantarell, portobello, ostronskivling eller champinjon)
1 dl parmesan

Kött:
500 g lammfilé
1 msk hackad timjan
1 msk hackad rosmarin
1 krm svartpeppar
1 krm salt
1 msk rapsolja

Sallad:

2 rödlökar
2 tomater
1 krm hackad timjan
2 msk olivolja
1 msk champagnevinäger
salt och peppar

Gör så här

Risotto:

1. Finhacka löken och fräs i smör och olja, bränn inte! Tillsätt riset och låt det svettas, ju mer det svettas desto lättare tar riset upp vätskan senare. Tillsätt vinet och låt koka i några minuter. Tillsätt sedan buljongen gradvis, ca 1-2 dl åt gången under konstant omrörning. Låt riset dra åt sig vätskan varje gång, så att det inte simmar. Gör så tills riset är mjukt.

2. Stek svampen separat och tillsätt innan servering tillsammans med parmesanosten. Smaka av och servera, konsistensen skall vara krämig men inte stabbig och inte rinnig. Riset ska ha en kärna och inte vara helt genomkokt.

Kött:

1. Putsa lammet och rulla det i alla kryddor. Stek i olja och tillaga i ugn på ca 170 grader tills köttet har en innertemperatur på 49 grader.

2. Låt vila i bakplåtspapper i ca 10-15 minuter.

Sallad:

1. Skala löken och dela på längden, skär den sedan i halvmånar.

2. Skölj tomaten och skär ner i behagliga bitar. Blanda olja, vinäger och timjan.

3. Blanda allt och smaka av med salt och peppar.

Mer på grapevine.se

Restips: Frankrikes lustfyllda Languedoc

Pittoreska byar, spännande städer, långsträckta sandstränder, underbara viner, ostron och ratatouille. Glöm Rivieran – nu är det sydfranska Languedoc som gäller. Här ger vi en ”appetizer” på den välsmakande regionen.

Lyngrove Platinum Pinotage

Flerfaldigt prisad Pinotage i världsklass!

Mjölkchokladterrin på mandelbotten

Himmelsk mjölkchokladterrin med sorbet på svenska havtornsbär och marshmallows, blir en söt avslutning på middagen.