Svärtad racletteburgare med picklad pärllök, persilja och citronolja

Vegoburgare går att variera i oändlighet. I den här otroligt goda varianten spelar ost, pärllök och citron huvudrollen.

Recept och bild: Martin Nordin
Utskrift
Ingredienser

Till 6 burgare
600 g racletteost
1 citron
olivolja

Snabbpicklad pärllök
12 pärllökar
ca 1 msk salt för 1,5 liter vatten
1 dl maltvinäger
1 dl rörsocker
1 dl vatten
1 msk senapskorn
2 tsk svartpepparkorn
2 tsk korianderfrön

Till servering
6 hamburgerbröd
persilja
2 vitlöksklyftor, finhackade

Gör så här
  1. Skala löken och skär ett kryss i toppen på varje lök. Koka upp saltat vatten och lägg i löken. Låt koka i 8–10 min. Sila av löken under kallt vatten och ställ åt sidan. Koka upp lagen med kryddorna och rör om tills sockret har lösts upp. Lägg löken i en steriliserad glasburk och häll över den heta lagen. Låt svalna och sätt sedan på locket. Sätt in dem i kylen i minst 1 timme.
  2. Tvätta citronen noga. Hyvla skalet från halva citronen med en potatisskalare och riv den andra halvan fint. Lägg citronzesten åt sidan.
  3. Värm citronskal och olivolja i en liten kastrull på medelvärme. Ta kastrullen från plattan när det börjar sjuda och låt dra i cirka 10 min så att oljan tar smak av citronskalet.
  4. Skiva osten i sex bitar. Hetta upp en torr stekpanna på högsta värme. Lägg i ostskivorna när pannan är riktigt het och stek osten hastigt på båda sidor så att den får fin yta. Om du har tillgång till en gasolbrännare kan du gärna bränna av osten i slutet så den får en krispig, på gränsen till bränd yta.
  5. Smöra bröden på snittytan och grilla eller stek dem hastigt så att ytan får lite färg.
  6. Lägg en ostbit på varje bröd, följt av picklad pärllök, persiljeblad och lite finhackad vitlök. Avsluta med att ringla över citronolja och strö över lite citronzest.

Mer på grapevine.se

Älskade bubblor

Vad är det egentligen för skillnad på olika sorters mousserande vin? Och passar vissa sorter bättre till viss typ av mat? Grapevine guidar dig in i bubblets värld.

Beaumont des Crayères Grande Réserve Brut NV

En förstaklassig champagne med fin mousse och lång behaglig eftersmak

Kycklingpasta

Snabb och enkel kycklinpasta med salviadoftande grädd- och madeirasås.