Svärtad racletteburgare med picklad pärllök, persilja och citronolja

Vegoburgare går att variera i oändlighet. I den här otroligt goda varianten spelar ost, pärllök och citron huvudrollen.

Recept och bild: Martin Nordin
Utskrift
Ingredienser

Till 6 burgare
600 g racletteost
1 citron
olivolja

Snabbpicklad pärllök
12 pärllökar
ca 1 msk salt för 1,5 liter vatten
1 dl maltvinäger
1 dl rörsocker
1 dl vatten
1 msk senapskorn
2 tsk svartpepparkorn
2 tsk korianderfrön

Till servering
6 hamburgerbröd
persilja
2 vitlöksklyftor, finhackade

Gör så här
  1. Skala löken och skär ett kryss i toppen på varje lök. Koka upp saltat vatten och lägg i löken. Låt koka i 8–10 min. Sila av löken under kallt vatten och ställ åt sidan. Koka upp lagen med kryddorna och rör om tills sockret har lösts upp. Lägg löken i en steriliserad glasburk och häll över den heta lagen. Låt svalna och sätt sedan på locket. Sätt in dem i kylen i minst 1 timme.
  2. Tvätta citronen noga. Hyvla skalet från halva citronen med en potatisskalare och riv den andra halvan fint. Lägg citronzesten åt sidan.
  3. Värm citronskal och olivolja i en liten kastrull på medelvärme. Ta kastrullen från plattan när det börjar sjuda och låt dra i cirka 10 min så att oljan tar smak av citronskalet.
  4. Skiva osten i sex bitar. Hetta upp en torr stekpanna på högsta värme. Lägg i ostskivorna när pannan är riktigt het och stek osten hastigt på båda sidor så att den får fin yta. Om du har tillgång till en gasolbrännare kan du gärna bränna av osten i slutet så den får en krispig, på gränsen till bränd yta.
  5. Smöra bröden på snittytan och grilla eller stek dem hastigt så att ytan får lite färg.
  6. Lägg en ostbit på varje bröd, följt av picklad pärllök, persiljeblad och lite finhackad vitlök. Avsluta med att ringla över citronolja och strö över lite citronzest.

Mer på grapevine.se

Choklad + bubbel = sant

Chokladmakaren Sofia Rydemalm menar att vit choklad och champagne är en lyckad kombo, med rätt smaksättning. Till ett glas Beaumont des Crayères Grande Réserve Brut serverar hon en tårta gjord på vit chokladmousse med citron och ingefära. Sofias chokladresa började 2002, då hon blev kär i en

Tommasi Valpolicella Bib 3 L

Ett fruktigt vin med smak av körsbär och aningen fat

Örtsmör

Härligt örtsmör som får pikant smak av pepparrot. Smöret kan enkelt varieras genom att smaksätta det med rivet citronskal, dijonsenap eller rostade dillfrön.