Svärtad racletteburgare med picklad pärllök, persilja och citronolja

Vegoburgare går att variera i oändlighet. I den här otroligt goda varianten spelar ost, pärllök och citron huvudrollen.

Recept och bild: Martin Nordin
Utskrift
Ingredienser

Till 6 burgare
600 g racletteost
1 citron
olivolja

Snabbpicklad pärllök
12 pärllökar
ca 1 msk salt för 1,5 liter vatten
1 dl maltvinäger
1 dl rörsocker
1 dl vatten
1 msk senapskorn
2 tsk svartpepparkorn
2 tsk korianderfrön

Till servering
6 hamburgerbröd
persilja
2 vitlöksklyftor, finhackade

Gör så här
  1. Skala löken och skär ett kryss i toppen på varje lök. Koka upp saltat vatten och lägg i löken. Låt koka i 8–10 min. Sila av löken under kallt vatten och ställ åt sidan. Koka upp lagen med kryddorna och rör om tills sockret har lösts upp. Lägg löken i en steriliserad glasburk och häll över den heta lagen. Låt svalna och sätt sedan på locket. Sätt in dem i kylen i minst 1 timme.
  2. Tvätta citronen noga. Hyvla skalet från halva citronen med en potatisskalare och riv den andra halvan fint. Lägg citronzesten åt sidan.
  3. Värm citronskal och olivolja i en liten kastrull på medelvärme. Ta kastrullen från plattan när det börjar sjuda och låt dra i cirka 10 min så att oljan tar smak av citronskalet.
  4. Skiva osten i sex bitar. Hetta upp en torr stekpanna på högsta värme. Lägg i ostskivorna när pannan är riktigt het och stek osten hastigt på båda sidor så att den får fin yta. Om du har tillgång till en gasolbrännare kan du gärna bränna av osten i slutet så den får en krispig, på gränsen till bränd yta.
  5. Smöra bröden på snittytan och grilla eller stek dem hastigt så att ytan får lite färg.
  6. Lägg en ostbit på varje bröd, följt av picklad pärllök, persiljeblad och lite finhackad vitlök. Avsluta med att ringla över citronolja och strö över lite citronzest.

Mer på grapevine.se

Trendspan: app-titligt

Allt mer sköts med mobilen. Restaurangen Pinchos har tagit fasta på utvecklingen och låter sina gäster boka bord, beställa och betala genom en app. När maten är färdig får gästen ett meddelande i mobilen och maten hämtas i en lucka. Rätterna på Pinchos är från världens alla kök och serveras i

Smart Dog White

Fräscht, torrt vitt vin från Portugals mest främsta vinmakare João Portugal Ramos

Ljummen bulgursallad

Med grillad sötpotatis, salsiccia och babyspenat toppad med rökt, söt paprikadressing