Tacos med vegetarisk ”carnitas” på strimlad svamp

Antal 
3-6
Ugn 
200°
Sofia Henriksson
Taggar 
Utskrift
Ingredienser
  • 8 tacobröd, gärna små gjorda av majsmjöl
  • 500 g svamp, gärna en blandning av shiitake och skogschampinjoner
  • 1 msk torkad oregano
  • 1 msk spiskummin
  • 1 msk korianderfrö
  • 1 msk torkad koriander
  • 2 tsk anchochili
  • 2 msk olivolja
  • 2 schalottenlök
  • 5 vitlöksklyftor
  • 1 jalapeño 
  • 2 apelsiner
  • 1 tsk worcestershiresås
  • 1 msk japansk soja
  • Salt och svartpeppar
     

Dressing 

  • 1 avokado
  • 1 kruka färsk koriander
  • 1 kruka färsk basilika
  • 2 dl majonnäs
  • 1 lime, saft
  • 1 tsk torkad koriander
  • Salt och svartpeppar

Topping

  • 1 paket tinad mango eller en stor färsk mango
  • 1 jalapeño 
  • 1 dl picklad rödlök
  • 1 kruka färsk koriander
  • 2 dl rödkål
  • 1 msk olivolja
  • Salt och svartpeppar
  • 3 lime
Gör så här

Strimla svampen med hjälp av två gafflar eller med fingrarna. Lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper och häll över alla torkade kryddor och 1 msk olivolja. Rör runt, salta och ställ in i ugnen på 200 grader i 20 minuter tills de torkat och fått lite färg.

Under tiden så hackar du löken och jalapeñon fint och pressar vitlöken. Häll 1 msk olivolja i en kastrull och lägg ner lök, jalapeño och vitlök. Låt lökblandningen blir mjuk och glansig på svag värme, det tar cirka 15 minuter. Tillsätt saften från apelsinen, worchestershiresåsen samt sojan och häll ner svampen. Koka ihop i 5 minuter och smaka av med salt och peppar.

Mixa ingredienserna till avokadodressingen. Hacka jalapeños och blanda med mango, lite olivolja, salt och lime. Skiva även kålen.

Montera tacon så här: Lägg först i rödkålen, sedan
mangosalsan och sist svampröran. Toppa med picklad rödlök, dressing och koriander.

Mer på grapevine.se

Tyska klassiker från Rehn

Under snudd på 100 år har vinproducenten Reh Kendermann utvecklats från ett litet familjeägt vineri till en av Tysklands ledande vinexportörer. I Sverige är företaget mest känt för Black Tower – en modern klassiker med kultstatus på den tyska vinhyllan. Text: Karin Strand och Lars Collin Tysklands

Gancia Prosecco Brut

Aromatiskt, fruktigt och fräscht mousserande vin från Italien!

Grillad salsiccia i tunnbrödrulle

Sydeuropeisk sofistikerad variant på vår svenska tunnbrödrulle. Italiensk salsiccia med senapskräm och karamelliserad rödlök med limestänk.