
Tacos med vegetarisk ”carnitas” på strimlad svamp
- 8 tacobröd, gärna små gjorda av majsmjöl
- 500 g svamp, gärna en blandning av shiitake och skogschampinjoner
- 1 msk torkad oregano
- 1 msk spiskummin
- 1 msk korianderfrö
- 1 msk torkad koriander
- 2 tsk anchochili
- 2 msk olivolja
- 2 schalottenlök
- 5 vitlöksklyftor
- 1 jalapeño
- 2 apelsiner
- 1 tsk worcestershiresås
- 1 msk japansk soja
- Salt och svartpeppar
Dressing
- 1 avokado
- 1 kruka färsk koriander
- 1 kruka färsk basilika
- 2 dl majonnäs
- 1 lime, saft
- 1 tsk torkad koriander
- Salt och svartpeppar
Topping
- 1 paket tinad mango eller en stor färsk mango
- 1 jalapeño
- 1 dl picklad rödlök
- 1 kruka färsk koriander
- 2 dl rödkål
- 1 msk olivolja
- Salt och svartpeppar
- 3 lime
Strimla svampen med hjälp av två gafflar eller med fingrarna. Lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper och häll över alla torkade kryddor och 1 msk olivolja. Rör runt, salta och ställ in i ugnen på 200 grader i 20 minuter tills de torkat och fått lite färg.
Under tiden så hackar du löken och jalapeñon fint och pressar vitlöken. Häll 1 msk olivolja i en kastrull och lägg ner lök, jalapeño och vitlök. Låt lökblandningen blir mjuk och glansig på svag värme, det tar cirka 15 minuter. Tillsätt saften från apelsinen, worchestershiresåsen samt sojan och häll ner svampen. Koka ihop i 5 minuter och smaka av med salt och peppar.
Mixa ingredienserna till avokadodressingen. Hacka jalapeños och blanda med mango, lite olivolja, salt och lime. Skiva även kålen.
Montera tacon så här: Lägg först i rödkålen, sedan
mangosalsan och sist svampröran. Toppa med picklad rödlök, dressing och koriander.