Tarte tatin

Tid 
45 Minuter
Antal 
4 portioner
Ugn 
200°

Äpple och kanel – en magisk kombination som aldrig blir tråkig. Den här desserten är enkel att göra, och många av ingredienserna finns ofta hemma i skafferiet. Receptet är hämtat ur Erik Hammars kokbok ”Min franska matresa” (Bonnier Fakta).

Recept: Erik Hammar Bild: Frida Wismar
Taggar 
Utskrift
Ingredienser

4 portioner
6 äpplen, fast sort
90 g smör
125 g socker
2 kanelstänger
en nypa flingsalt
300 g smördeg

Till servering
Vaniljglass eller calvadosgrädde

Gör så här
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och kärna ur äpplena och dela dem i fina klyftor.
  3. Smält smör och socker i en ugnssäker stekpanna, ca 20 cm i diameter. Låt sjuda upp och lägg i äpplen, kanel och en nypa salt. Stek i ca 5 min. Ta sedan bort stekpannan från värmen och plocka bort kanelstängerna.
  4. Vill du piffa till det lite extra så kan du lägga äpplena i ett fint mönster med hjälp av en stekpincett.
  5. Kavla ut smördegen till ca 0,5 cm i tjocklek.
  6. Täck stekpannan med smördegen och tryck till lite runt kanterna.
  7. Baka i ugnen i ca 15–20 min tills degen är frasig och har en fin gyllenbrun färg. Låt pajen svalna något. Lossa försiktigt i kanterna med en kniv, lägg en tallrik ovanpå pajen och vänd.
  8. Servera pajen med vaniljglass eller calvadosgrädde (3 dl vispad grädde med 1 tsk calvados).

Mer på grapevine.se

Bagarbarn

Han är fransk bagare, konditor, surdegsmissionär, sommarpratare, tv-kock, matdebattör, bloggare, föreläsare och författare. Vi träffar Sébastien Boudet för att höra mer om hans bakgrund, miljöengagemang och nya kokbok. Sébastien Boudet sippar på sitt gröna te. Vi har träffats på ett café för att

Örtgratinerade havskräftor

Havskräftor med fransk finess signerade mästerkocken Mattias Larsson