Tarte tatin

Tid 
45 Minuter
Antal 
4 portioner
Ugn 
200°

Äpple och kanel – en magisk kombination som aldrig blir tråkig. Den här desserten är enkel att göra, och många av ingredienserna finns ofta hemma i skafferiet. Receptet är hämtat ur Erik Hammars kokbok ”Min franska matresa” (Bonnier Fakta).

Recept: Erik Hammar Bild: Frida Wismar
Taggar 
Utskrift
Ingredienser

4 portioner
6 äpplen, fast sort
90 g smör
125 g socker
2 kanelstänger
en nypa flingsalt
300 g smördeg

Till servering
Vaniljglass eller calvadosgrädde

Gör så här
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och kärna ur äpplena och dela dem i fina klyftor.
  3. Smält smör och socker i en ugnssäker stekpanna, ca 20 cm i diameter. Låt sjuda upp och lägg i äpplen, kanel och en nypa salt. Stek i ca 5 min. Ta sedan bort stekpannan från värmen och plocka bort kanelstängerna.
  4. Vill du piffa till det lite extra så kan du lägga äpplena i ett fint mönster med hjälp av en stekpincett.
  5. Kavla ut smördegen till ca 0,5 cm i tjocklek.
  6. Täck stekpannan med smördegen och tryck till lite runt kanterna.
  7. Baka i ugnen i ca 15–20 min tills degen är frasig och har en fin gyllenbrun färg. Låt pajen svalna något. Lossa försiktigt i kanterna med en kniv, lägg en tallrik ovanpå pajen och vänd.
  8. Servera pajen med vaniljglass eller calvadosgrädde (3 dl vispad grädde med 1 tsk calvados).

Mer på grapevine.se

Vinskolan - I en värld av smaker

Vinvärlden vimlar av doft- och smakbegrepp där en del är lätta att förstå och andra svårare. Vilken är skillnaden mellan bärigt och fruktigt? Och vad i all världen betyder mineral? Kryddigt, mustigt, fruktigt, blommigt, smörigt, mineral, fat – begreppen är många och vi möter dem på Systembolagets

Tommasi Arele

Appasimento när den är som bäst