Tonfisk med brynt sardell- och kaprissmör och stekt aubergine med tomatvinägrett

En typisk siciliansk tonfiskrätt där den sötsyrliga vinägretten gifter sig med sältan från sardeller och kapris. Receptet kommer från kändiskocken Mattias Larsson. 

Recept: Mattias Larsson Bild: Jakob Fridholm
Utskrift
Ingredienser

4 skivor MSC märkt tonfisk, ca 170 g
½ aubergine
olivolja, salt och svartpeppar

Brynt sardell- och kaprissmör:
125 g smör
4 sardellfiléer
1 msk kapris​

Tomatvinägrett:
1 tomat
2 msk balsamicovinäger
3 msk olivolja
salt och rosmarin

Tips 

Tonfisken går att byta ut mot annan fisk. Välj gärna MSC märkt. 

Gör så här

1. Lägg smöret i en kastrull och låt det koka
tills det börjar bli lätt brynt och doftar nötigt.
Ta av det från plattan och tillsätt sardeller
och kapris. Kyl ner smöret.

2. Dela tomaten, gröp ur innanmätet och
tärna den. Blanda tomaten, vinägern och
oljan. Smaka av med salt och rosmarin.

3. Skiva auberginen i 1 cm tjocka skivor och
salta. Värm en stekpanna till högsta temperatur.
Bryn auberginen i rikligt med olja tills
de fått fin färg och lägg de sen på en tallrik .
Ringla över tomatvinägretten.

4. Vispa det kylskåpskalla brynta smöret med
elvisp tills det är luftigt.

5. Salta och peppra tonfisken och bryn den i
olja ca 1 minut på varje sida tills kärntemperaturen
är 35°C. Toppa den nystekta tonfisken
med det vispade smöret och servera med
auberginesalladen.

Mer på grapevine.se

Cooking Distilled 4

Här är fjärde avsnittet i det färgstarka matlagningsprogrammet Cooking Distilled. Den här veckan lagar duon Ludvig Brydolf och Nicklas Gunnarsson mat med orientaliska smaker. Missa inte, prenumerera på YouTube/cookingdistilledofficial

Tommasi Arele

Appasimento när den är som bäst

Bräserad fläskfilé med balsamico

Bräsera innebär att man steker/kokar köttet med lite vätska. Detta gör att smakerna koncentreras i den lilla mängd vätska som finns. Köttet blir dessutom extra mört och saftigt.