Torskrygg med rotselleripuré och honungs- och ingefärssky

Antal 
4 portioner

Smakrik och lyxig rätt där fisken ska tillagas precis före servering. Fantastiskt gott till ett glas Terroir Riesling Roter Hang.

Recept: Liselotte Forslin Bild: Mattias Södermark
Taggar 
Utskrift
Ingredienser

4 torskryggsbitar, 125 g styck
2–3 msk vetemjöl
smör till stekning
flingsalt och nymald svartpeppar

Honungs- och ingefärssky
2 vitlöksklyftor, rivna
1 tumstor bit ingefära, riven
1 urkärnad chili, finhackad
3 msk sherryvinäger
2 msk honung
1 dl vitt vin
1–2 msk smör
flingsalt och nymald svartpeppar

Rotselleripuré
400 g rotselleri, skalad och tärnad
3 dl grädde
2 dl mjölk
2 msk koncentrerad grönsaksfond
salt och nymald svartpeppar

Till servering
150 g gröna bönor, lättkokta med lite olivolja
samt limeklyftor med flingsalt.

Till dekoration
1–2 msk furikake eller rostade sesamfrön.

Gör så här
  1. Koka skalad rotselleri mjuk i grädde och mjölk samt fond.
  2. Mixa till en puré och smaka av med lite salt och peppar. Håll varmt.
  3. Vänd fiskbitarna i mjöl. Hetta upp en klick smör och bryn dem ca 3 min. Sänk värmen och låt dem tillagas tills innertemperaturen är 52°C. Tillagas de för länge, kan de bli torra. Salta och peppra.
  4. Ta upp fisken och lägg åt sidan.
  5. Lägg i vitlök, ingefära och chili i en panna med lite mer smör och låt det fräsa till utan att ta färg, cirka 30 sekunder.
  6. Häll i vinäger och honung.
  7. Tillsätt vinet och låt det koka upp. Runda av med smöret. Smaka av med salt och peppar.
  8. Lägg en klick puré på varma tallrikar. Toppa med fisken och skeda över skyn. Garnera med furikake och servera med gröna bönor och limeklyftor.

Mer på grapevine.se

Vad betyder korkskadat?

Svar: Korkskadat innebär att korken är smittad av en särskild bakterie som gör att vinet får en doft som kan liknas vid en fuktig källare eller mögel. Cirka 3 procent av allt vin med naturkork blir korkskadat. Misstänker du att ditt vin är korkskadat kan du ta med dig vinet och gå till butiken där

Vila Santa Reserva Magnum

Nyanserat och kryddigt vin

Lammfilé med krämig potatispuré med lagrad prästost

Lättlagad festrätt med härlig smak. Börja med purén. Stek köttet och gör skyn i sista stund. Servera med ett gott rött vin.