Torskrygg med rotselleripuré och honungs- och ingefärssky

Antal 
4 portioner

Smakrik och lyxig rätt där fisken ska tillagas precis före servering. Fantastiskt gott till ett vitt friskt och fruktigt vin!

Recept: Liselotte Forslin Bild: Mattias Södermark
Taggar 
Utskrift
Ingredienser

4 torskryggsbitar, 125 g styck
2–3 msk vetemjöl
smör till stekning
flingsalt och nymald svartpeppar

Honungs- och ingefärssky
2 vitlöksklyftor, rivna
1 tumstor bit ingefära, riven
1 urkärnad chili, finhackad
3 msk sherryvinäger
2 msk honung
1 dl vitt vin
1–2 msk smör
flingsalt och nymald svartpeppar

Rotselleripuré
400 g rotselleri, skalad och tärnad
3 dl grädde
2 dl mjölk
2 msk koncentrerad grönsaksfond
salt och nymald svartpeppar

Till servering
150 g gröna bönor, lättkokta med lite olivolja
samt limeklyftor med flingsalt.

Till dekoration
1–2 msk furikake eller rostade sesamfrön.

Gör så här
  1. Koka skalad rotselleri mjuk i grädde och mjölk samt fond.
  2. Mixa till en puré och smaka av med lite salt och peppar. Håll varmt.
  3. Vänd fiskbitarna i mjöl. Hetta upp en klick smör och bryn dem ca 3 min. Sänk värmen och låt dem tillagas tills innertemperaturen är 52°C. Tillagas de för länge, kan de bli torra. Salta och peppra.
  4. Ta upp fisken och lägg åt sidan.
  5. Lägg i vitlök, ingefära och chili i en panna med lite mer smör och låt det fräsa till utan att ta färg, cirka 30 sekunder.
  6. Häll i vinäger och honung.
  7. Tillsätt vinet och låt det koka upp. Runda av med smöret. Smaka av med salt och peppar.
  8. Lägg en klick puré på varma tallrikar. Toppa med fisken och skeda över skyn. Garnera med furikake och servera med gröna bönor och limeklyftor.

Mer på grapevine.se

Vin till lamm?

Lammkött i sig är ett ganska milt kött, om rätten inte är kryddig passar därför ett mjukare vin t ex Santa Tresa Frappato Organic eller Romeo från Tommasi. Viner gjorda på druvan pinot noir passar också mycket bra. Är lammrätten kryddad med vitlök och örter passar Domaine Du Clos De Sixte Lirac

Tommasi Poggio al Tufo Rompicollo

Intensivt rubinröda Rompicollo, med välbalanserad smak fick fina recensioner i det internationella vinmagasinet Wine Spectator