Tre sorters sill

Tid 
30 Minuter

Tre sorters sill komponerade av matkreatören Carline Dafgård Widnersson; sill med smörgåskrasse & forellrom, anjovis-, orökt kaviar och gräslökssill, samt fänkål och ingefära.

Bild: Matilda Lindeblad Recept: Caroline Dafgård Widnersson
Utskrift
Ingredienser

Sill med smörgåskrasse och forellrom

420 g (1 pkt) inläggningssill, ”5 minuterssill”
2 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
50 g forellrom
½ dl smörgåskrasse
nymalen svartpeppar 

Anjovis-, orökt kaviar- och gräslökssill

4 hela matjesfiléer (2 paket)
3 dl créme fraiche
3 msk orökt kaviar
6 ansjovisfiléer, fint skurna
½ msk ansjovisspad
½ dl gräslök, fint skuren
nymalen svartpeppar

Fänkål och ingefära

420 g (1 pkt) inläggningssill, ”5-minuterssill
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
3 cm ingefära, skalad och strimlad
2 fänkål med dillen kvar, strimlad

Gör så här

Sill med smörgåskrasse och forellrom

1.Skär sillen i mindre bitar.

2. Rör ihop crème fraiche och majonnäs i en bunke, vänd försiktigt ner sill, rom och krasse. Smaka av med peppar och lägg upp i en burk.

Anjovis-, orökt kaviar- och gräslökssill

1. Skär sillen i mindre bitar.

2. Rör ihop crème fraiche, ansjovisspad och kaviar i en bunke, vänd försiktigt ner sill, anjovis och gräslök. Smaka av med peppar och lägg upp i en burk. 

Fänkål och ingefära

1. Koka upp ättika, socker och vatten tills sockret löst sig. Ta av från värmen och låt svalna helt.

2. Skär sillen i mindre bitar, varva sill, ingefära och fänkål i en burk och slå över lagen.

3. Ställ i kylen i minst 30 minuter innan servering. 


 

Mer på grapevine.se

Värdet av avfall

I skolan fick jag lära mig att all materia är beständig. Ingenting försvinner. Inte heller avfall. Numera pratas det på hållbarhetsspråk om cirkulär ekonomi: att skapa produkter som inte ger något avfall utan istället skapar ”råvaror” till nästa process. Och nästa.

Chokladtårta med körsbär

Kladdkaka, chokladmousse och söta körsbär - en riktigt smaskig kombo!