Ugnsbakat kålhuvud med örtsmörsquenelle

En helvegetarisk rätt där kålen får sällskap av en örtsmörsquenelle, svamp och pimpad dijonaise.
Rätten är även god som tillbehör till kött.

Recept: Anette Rosvall Bild: Mattias Södermark
Utskrift
Ingredienser

Ugnsbakat kålhuvud
1 stort kålhuvud
timjan
25 g smör
vitlök
salt och peppar

Örtsmörsquenelle
3 dl gröna örter, finhackade
200 g smör, rumstempererat
2 vitlöksklyftor, finhackade
salt och peppar

Smörstekt svamp
200 g svamp, valfri sort
1 vitlöksklyfta
en kvist rosmarin
smör
salt och peppar

Pimpad dijonnaise
1 ägg
2 msk dijonsenap
1–2 msk vitvinsvinäger
2 dl neutral olja
0,25 dl fint riven parmesanost
citronsaft
salt och peppar
hasselnötter, rostade och hackade

Gör så här

Ugnsbakat kålhuvud

  1. Gnid in kålhuvudet i smör, vitlök och kryddor.
  2. Linda in kålen i aluminiumfolie och baka på 115° i drygt 3,5 timmar.
  3. Dela kålen i klyftor, häll över dressing och strö över svamp och nötter.
  4. Blöt en matsked med vatten och gör ett snyggt ägg av det brynta örtsmöret.

Örtsmörsquenelle

  1. Hacka vitlök och örter, t ex persilja, dill och timjan.
  2. Bryn hälften av smöret tills det är gyllenbrunt och nötdoftande.
  3. Häll smöret över örterna. Ställ åt sidan och låt svalna något.
  4. Mixa det brynta örtsmöret fluffigt med resten av smöret. Ställ svalt tills det är dags för servering.

​Smörstekt svamp

  1. Lägg valfri svamp, vitlök och rosmarin i en varm, torr stekpanna. När svampens vätska torkat in lägger du i en smörklick.
  2. Låt svampen suga upp smöret, krydda och ställ åt sidan.

Pimpad dijonnaise

  1. Lägg alla ingredienser i en hög kanna och mixa till en slät dressing, smaka av med en liten nypa socker, salt och peppar.

Mer på grapevine.se

Finstämda fjällsmaker

Olarsgården har länge varit ett populärt tillhåll för både inhemska och tillresta gourmeter. Nyligen skedde ett ägarbyte då Jonas ”Jonas i Sälen” Persson, tog över med övertygelsen att fortsätta sätta Sälenfjällen på den gastronomiska kartan. Olarsgården är något av ett måste för den som besöker

Merwida Shiraz

Ett smakrikt, kraftfullt och rättvisemärkt vin från Western Cape

Bresaola med fikon och mascarpone

Enkel men elegant antipasto att servera som liten förrätt.