Ugnsbakat kålhuvud med örtsmörsquenelle

En helvegetarisk rätt där kålen får sällskap av en örtsmörsquenelle, svamp och pimpad dijonaise.
Rätten är även god som tillbehör till kött.

Recept: Anette Rosvall Bild: Mattias Södermark
Utskrift
Ingredienser

Ugnsbakat kålhuvud
1 stort kålhuvud
timjan
25 g smör
vitlök
salt och peppar

Örtsmörsquenelle
3 dl gröna örter, finhackade
200 g smör, rumstempererat
2 vitlöksklyftor, finhackade
salt och peppar

Smörstekt svamp
200 g svamp, valfri sort
1 vitlöksklyfta
en kvist rosmarin
smör
salt och peppar

Pimpad dijonnaise
1 ägg
2 msk dijonsenap
1–2 msk vitvinsvinäger
2 dl neutral olja
0,25 dl fint riven parmesanost
citronsaft
salt och peppar
hasselnötter, rostade och hackade

Gör så här

Ugnsbakat kålhuvud

  1. Gnid in kålhuvudet i smör, vitlök och kryddor.
  2. Linda in kålen i aluminiumfolie och baka på 115° i drygt 3,5 timmar.
  3. Dela kålen i klyftor, häll över dressing och strö över svamp och nötter.
  4. Blöt en matsked med vatten och gör ett snyggt ägg av det brynta örtsmöret.

Örtsmörsquenelle

  1. Hacka vitlök och örter, t ex persilja, dill och timjan.
  2. Bryn hälften av smöret tills det är gyllenbrunt och nötdoftande.
  3. Häll smöret över örterna. Ställ åt sidan och låt svalna något.
  4. Mixa det brynta örtsmöret fluffigt med resten av smöret. Ställ svalt tills det är dags för servering.

​Smörstekt svamp

  1. Lägg valfri svamp, vitlök och rosmarin i en varm, torr stekpanna. När svampens vätska torkat in lägger du i en smörklick.
  2. Låt svampen suga upp smöret, krydda och ställ åt sidan.

Pimpad dijonnaise

  1. Lägg alla ingredienser i en hög kanna och mixa till en slät dressing, smaka av med en liten nypa socker, salt och peppar.

Mer på grapevine.se

Barens salt och peppar

Varför heter den örtiga drycken Angostura, vad består den av och varför har den lilla flaskan för stor etikett ? Text: Henrik Emilson Foto: Tomas Monka A ngostura bitter är en klassisk ingrediens i drinkar och också älskad av många som en smakförhöjare i mat – men visste du att den från början var

Timjansrostad kyckling med rotfrukter

Rotfrukterna till kycklingen är både nyttiga och goda, och ger dessutom fina färger på tallriken.