Västerbottenpaj med löjromsyoghurt och färska kräftor

Tid 
60 Minuter
Antal 
4 personer
Ugn 
200°

En klassisk favorit när man vill duka upp till fest och ett perfekt tillbehör till kräftorna. Här toppad med lyxig löjromsyoghurt.

Recept & bild: Caroline Eriksson
Utskrift
Ingredienser

1 paket/burk färska kräftor

Pajen

3 dl vetemjöl
150 gr smör
2 msk kallt vatten
1 ägg till pensling
½ tsk salt

Fyllning

3 dl mjölk
3 dl vispgrädde
350 gr västerbottenost
4 ägg
1 tsk socker
1 tsk salt

Löjromsyoghurt

1 dl matlagningsyogurt
1 msk löjrom

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200 gr. Börja med pajskalet. Blanda mjöl, salt och finfördela smöret och tillsätt vatten. Arbeta ihop till en deg.

2. Tryck ut degen i en pajform och nagga botten med en gaffel. Låt den vila i kylskåp ca 15 minuter. Pensla skalet och förgrädda i 10 minuter.

Fyllningen:

1. Koka ihop mjölk, grädde. Ta bort från plattan och häll på osten så den får smälta.

2. Knäck ner äggen i blandningen och salta och peppra. Häll fyllningen i pajskalet. Sänk värmen i ugnen till 150 grader och ställ in pajformen. Den ska gräddas i ca 45 minuter. Titta till den så den inte får för mycket färg.

3. Blanda matlagningsyogurt med löjrom. Servera på tallrikar med några kräftor en skiva västerbottenpaj och lägg en klick löjromsyogurt på pajen.

Mer på grapevine.se

Tyska klassiker från Rehn

Under snudd på 100 år har vinproducenten Reh Kendermann utvecklats från ett litet familjeägt vineri till en av Tysklands ledande vinexportörer. I Sverige är företaget mest känt för Black Tower – en modern klassiker med kultstatus på den tyska vinhyllan. Text: Karin Strand och Lars Collin Tysklands

De BVRIS Amarone Riserva

En elegant premium-amarone i absoluta toppskiktet. Håller världsklass rakt igenom!

Stekt hälleflundrafilé med svamprisotto

Hälleflundra kan nog vara den lyxigaste fisken av alla. Här serverad med krämig risotto, picklade rotfrukter och små salta chips av parmaskinka.