Västerbottenpaj med löjromsyoghurt och färska kräftor

Tid 
60 Minuter
Antal 
4 personer
Ugn 
200°

En klassisk favorit när man vill duka upp till fest och ett perfekt tillbehör till kräftorna. Här toppad med lyxig löjromsyoghurt.

Recept & bild: Caroline Eriksson
Utskrift
Ingredienser

1 paket/burk färska kräftor

Pajen

3 dl vetemjöl
150 gr smör
2 msk kallt vatten
1 ägg till pensling
½ tsk salt

Fyllning

3 dl mjölk
3 dl vispgrädde
350 gr västerbottenost
4 ägg
1 tsk socker
1 tsk salt

Löjromsyoghurt

1 dl matlagningsyogurt
1 msk löjrom

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200 gr. Börja med pajskalet. Blanda mjöl, salt och finfördela smöret och tillsätt vatten. Arbeta ihop till en deg.

2. Tryck ut degen i en pajform och nagga botten med en gaffel. Låt den vila i kylskåp ca 15 minuter. Pensla skalet och förgrädda i 10 minuter.

Fyllningen:

1. Koka ihop mjölk, grädde. Ta bort från plattan och häll på osten så den får smälta.

2. Knäck ner äggen i blandningen och salta och peppra. Häll fyllningen i pajskalet. Sänk värmen i ugnen till 150 grader och ställ in pajformen. Den ska gräddas i ca 45 minuter. Titta till den så den inte får för mycket färg.

3. Blanda matlagningsyogurt med löjrom. Servera på tallrikar med några kräftor en skiva västerbottenpaj och lägg en klick löjromsyogurt på pajen.

Mer på grapevine.se

Vårmiddag med nordiska smaker

När det drar ihop sig till påsk och andra vårliga högtider brukar vi duka fram sill. Överraska med en ny variant – matjessillsallad med snaps i form av fatlagrad finsk gin. Bjud sedan på lamm, primörer och ett kryddigt rött vin.

Black Tower Fruity White

Halvtorrt kult-vin som passar perfekt till asiatiska rätter

Parmesangratinerad aubergine

En klassisk italiensk vegetarisk rätt. Här är den förenklad med färdig tomatsås.