
Västerbottenpaj med löjromsyoghurt och färska kräftor
En klassisk favorit när man vill duka upp till fest och ett perfekt tillbehör till kräftorna. Här toppad med lyxig löjromsyoghurt.
1 paket/burk färska kräftor
Pajen
3 dl vetemjöl
150 gr smör
2 msk kallt vatten
1 ägg till pensling
½ tsk salt
Fyllning
3 dl mjölk
3 dl vispgrädde
350 gr västerbottenost
4 ägg
1 tsk socker
1 tsk salt
Löjromsyoghurt
1 dl matlagningsyogurt
1 msk löjrom
1. Sätt ugnen på 200 gr. Börja med pajskalet. Blanda mjöl, salt och finfördela smöret och tillsätt vatten. Arbeta ihop till en deg.
2. Tryck ut degen i en pajform och nagga botten med en gaffel. Låt den vila i kylskåp ca 15 minuter. Pensla skalet och förgrädda i 10 minuter.
Fyllningen:
1. Koka ihop mjölk, grädde. Ta bort från plattan och häll på osten så den får smälta.
2. Knäck ner äggen i blandningen och salta och peppra. Häll fyllningen i pajskalet. Sänk värmen i ugnen till 150 grader och ställ in pajformen. Den ska gräddas i ca 45 minuter. Titta till den så den inte får för mycket färg.
3. Blanda matlagningsyogurt med löjrom. Servera på tallrikar med några kräftor en skiva västerbottenpaj och lägg en klick löjromsyogurt på pajen.