Västerbottenpaj med löjromsyoghurt och färska kräftor

Tid 
60 Minuter
Antal 
4 personer
Ugn 
200°

En klassisk favorit när man vill duka upp till fest och ett perfekt tillbehör till kräftorna. Här toppad med lyxig löjromsyoghurt.

Recept & bild: Caroline Eriksson
Utskrift
Ingredienser

1 paket/burk färska kräftor

Pajen

3 dl vetemjöl
150 gr smör
2 msk kallt vatten
1 ägg till pensling
½ tsk salt

Fyllning

3 dl mjölk
3 dl vispgrädde
350 gr västerbottenost
4 ägg
1 tsk socker
1 tsk salt

Löjromsyoghurt

1 dl matlagningsyogurt
1 msk löjrom

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200 gr. Börja med pajskalet. Blanda mjöl, salt och finfördela smöret och tillsätt vatten. Arbeta ihop till en deg.

2. Tryck ut degen i en pajform och nagga botten med en gaffel. Låt den vila i kylskåp ca 15 minuter. Pensla skalet och förgrädda i 10 minuter.

Fyllningen:

1. Koka ihop mjölk, grädde. Ta bort från plattan och häll på osten så den får smälta.

2. Knäck ner äggen i blandningen och salta och peppra. Häll fyllningen i pajskalet. Sänk värmen i ugnen till 150 grader och ställ in pajformen. Den ska gräddas i ca 45 minuter. Titta till den så den inte får för mycket färg.

3. Blanda matlagningsyogurt med löjrom. Servera på tallrikar med några kräftor en skiva västerbottenpaj och lägg en klick löjromsyogurt på pajen.

Mer på grapevine.se

João P. Ramos- en näsvis vinlegend

João P. Ramos har alltid gått sin egen väg. Han kommer från en konstnärlig familj, men valde själv att studera agronomi. Och när grannarna gjorde enklare bordsvin, satsade han på kvalitet. Resultatet blev en framgångssaga. Och allt verkar hänga på hans näsa… João P. Ramos är färgblind men har ett

Tom of Finland

Organic vodka

Vietnamesiska rispapperrullar med räkor och många fräscha örter

Det nya fredagsmyset! Enkelt, fräscht och gott!