Västerbottenpaj med löjromsyoghurt och färska kräftor

Tid 
60 Minuter
Antal 
4 personer
Ugn 
200°

En klassisk favorit när man vill duka upp till fest och ett perfekt tillbehör till kräftorna. Här toppad med lyxig löjromsyoghurt.

Recept & bild: Caroline Eriksson
Utskrift
Ingredienser

1 paket/burk färska kräftor

Pajen

3 dl vetemjöl
150 gr smör
2 msk kallt vatten
1 ägg till pensling
½ tsk salt

Fyllning

3 dl mjölk
3 dl vispgrädde
350 gr västerbottenost
4 ägg
1 tsk socker
1 tsk salt

Löjromsyoghurt

1 dl matlagningsyogurt
1 msk löjrom

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200 gr. Börja med pajskalet. Blanda mjöl, salt och finfördela smöret och tillsätt vatten. Arbeta ihop till en deg.

2. Tryck ut degen i en pajform och nagga botten med en gaffel. Låt den vila i kylskåp ca 15 minuter. Pensla skalet och förgrädda i 10 minuter.

Fyllningen:

1. Koka ihop mjölk, grädde. Ta bort från plattan och häll på osten så den får smälta.

2. Knäck ner äggen i blandningen och salta och peppra. Häll fyllningen i pajskalet. Sänk värmen i ugnen till 150 grader och ställ in pajformen. Den ska gräddas i ca 45 minuter. Titta till den så den inte får för mycket färg.

3. Blanda matlagningsyogurt med löjrom. Servera på tallrikar med några kräftor en skiva västerbottenpaj och lägg en klick löjromsyogurt på pajen.

Mer på grapevine.se

Skål utan alkohol

Allt fler väljer alkoholfritt eller drycker som har låg alkoholhalt. Större utbud och ökad medvetenhet ligger bakom den nya nyktra trenden. Här presenterar vi ett nytt lågalkoholhaltigt vin och två helt alkoholfria matdrycker som gör både levern och gommen glada. Förr när en kvinna avstod från

Prinsess-smörgåstårta

En imponerande tårta, underbar tillsammans med något gott mousserande i glaset.