Västerbottenspaj med lax- och skaldjurstopping

Antal 
4-6 portioner

Västerbottenspaj är lysiogt och gott och perfekt att förbereda någon dag innan, så är det bara att värma på en stund inann den ska ätas. Den här varianten har vi toppat med lax och skaldjur, vilket är både dekorativt och gott. Bara att lägga på precis inna servering när pajen är värmd! 

Recept: Liselotte Forslin Bild: Mattias Södermark
Utskrift
Ingredienser

Pajdeg
2 dl vetemjöl
125 g mjukt smör i kuber
1 krm salt
2 msk kallt vatten

Fyllning
3 ägg
2 dl crème fraiche
2 dl riven Västerbottensost
1 krm salt
2 krm nymald svartpeppar

Topping
200 g kallrökt lax, skivad
500 g räkor, skalade
valfria örter, tex körvel eller dill

Gör så här
  1. Blanda mjöl och smör med salt i en matberedare eller för hand.
  2. Tillsätt kallt vatten och knåda ihop till en smidig deg.
  3. Platta ut den till en platta och kyl i 30 min.
  4. Vispa ihop ägg, crème fraiche och riven ost. Krydda med salt och peppar.
  5. Lägg den kylda degen mellan två bakplåtspapper och kavla ut den tunt så den passar en låg pajform. Tryck ut den i formen.
  6. Sätt ugnen på 225°. Förgrädda pajskalet ca 10 min tills det får färg. Ta ut formen och sänk värmen till 175°.
  7. Häll äggsmeten i det förgräddade skalet och grädda 20–25 min tills fyllningen stelnat. Ta ut pajen och låt den svalna.
  8. Garnera med lax, räkor och örter. Dra ett par varv med pepparkvarnen och servera gärna med en sallad.

Mer på grapevine.se

Veckans Vintips: Ny ekologisk vit Bordeaux

Famille Excellor Biologique 2014 lanseras i 220 butiker den 1 september. En ekologiskt vit Bordeaux med härlig, medelintensiv, ren, druvtypisk och ungdomlig doft med toner av krusbär, citrus, lime, grönt äpple, nässlor med inslag av mineral och örter. Smaken är torr, frisk och med balanserad fräsch syra av citrus, lime, mineraler och krusbär. Ett ursprungstypiskt vin med ett långt elegant avslut.

OPIHR Oriental Spiced Gin

London Dry Gin med smak av Orienten

Friterade kycklingbullar

Frasigt goda tilltugg med spännande fänkålsmajonnäs att dippa bullarna i.