
Västerbottenspaj med lax- och skaldjurstopping
Antal
4-6 portioner
Västerbottenspaj är lysiogt och gott och perfekt att förbereda någon dag innan, så är det bara att värma på en stund inann den ska ätas. Den här varianten har vi toppat med lax och skaldjur, vilket är både dekorativt och gott. Bara att lägga på precis inna servering när pajen är värmd!
06/09/2017
Recept: Liselotte Forslin Bild: Mattias Södermark
UtskriftE-post
Ingredienser
Pajdeg
2 dl vetemjöl
125 g mjukt smör i kuber
1 krm salt
2 msk kallt vatten
Fyllning
3 ägg
2 dl crème fraiche
2 dl riven Västerbottensost
1 krm salt
2 krm nymald svartpeppar
Topping
200 g kallrökt lax, skivad
500 g räkor, skalade
valfria örter, tex körvel eller dill
Gör så här
- Blanda mjöl och smör med salt i en matberedare eller för hand.
- Tillsätt kallt vatten och knåda ihop till en smidig deg.
- Platta ut den till en platta och kyl i 30 min.
- Vispa ihop ägg, crème fraiche och riven ost. Krydda med salt och peppar.
- Lägg den kylda degen mellan två bakplåtspapper och kavla ut den tunt så den passar en låg pajform. Tryck ut den i formen.
- Sätt ugnen på 225°. Förgrädda pajskalet ca 10 min tills det får färg. Ta ut formen och sänk värmen till 175°.
- Häll äggsmeten i det förgräddade skalet och grädda 20–25 min tills fyllningen stelnat. Ta ut pajen och låt den svalna.
- Garnera med lax, räkor och örter. Dra ett par varv med pepparkvarnen och servera gärna med en sallad.
Mer på grapevine.se
Black Tower Organic Sparkling Ice
Serveras med fördel i ett glas med is!