Vegansk primörbakelse

Antal 
10 portioner

En härlig grön och helt vegansk bakelse med mycket smak. Serveras med fördel med ett gott veganskt vin! 

Recept: Haga Tårtcompani & Bageri Bild: Mattias Södermark
Utskrift
Ingredienser

10 bakelser
1 skivor rotselleri, bakad halvmjuk i ugn
5 färskpotatisar, kokta, kalla och mosade
2 dl havrefraîche
100 g picklad gurka, tärnad
1 rödlök, finhackad
1 citron (skal och saft)
1 kruka gräslök, hackad
2 msk sötstarkt senap, gärna Hovsenap

Pumpakräm
350 g pumpakärnor
ramslök, efter smak
3 dl rapsolja
5 dl havremjölk
salt

Till montering
Surdegsbröd, ett långt bröd (typ levain)
Havrefraîche
Säsongens grönsaker

Gör så här
  1. Tärna rotsellerin och blanda med resten av ingredienserna. Smaka av med salt.

Pumpakräm

  1. Mixa pumpa, olja, salt och ramslök.
  2. Värm upp havremjölken och droppa i medan mixern går runt.

Till montering

  1. Skiva brödet i tre bottnar.
  2. Massera in crème fraîche i alla bottnar. Ju mer desto saftigare!
  3. Montering: Placera en botten på en bricka eller plåt som får plats i kylskåpet.
  4. Bre på hälften av rotselleriröran, lägg på en botten och resten av fyllningen. Plasta tätt och ställ i kyl över natten.
  5. Skär upp tårtan i portionsbitar och stryk på pumpakräm på varje bit.
  6. Dekorera rikligt med säsongens grönsaker och primörer.

Mer på grapevine.se

Vin till rökt lax?

Hej sommeliern! Jag har precis inhandlat en röklåda till sommarens alla middagar i trädgården. Premiärrätten kommer att bli varmrökt lax med pressad potatis och en kall romsås. Men nu kommer frågan till er; vad bör jag välja för vin till rök lax? Ulf Karlsson, Helsingborg. Svar: Lax är en tacksam

Margaritaceviche på hälleflundra

Ett perfekt förrätt med smak av chili, koriander, lime och med en touch av Patrón Silver. Receptet kommer från Ludvig Brydolf.