Vit pizza med sparris, belugalinser och krasse

Foto: Sofi Sykfont Recept: Dante Zia
Utskrift
Ingredienser
  • 4 pizzor

    1 pizzadeg för 4 pizzor

    OSTKRÄM

    2 dl crème fraiche

    500 g ricotta

    1 msk citronsaft

    salt

    ÖRTOLJA

    1 dl olivolja

    4 msk citronsaft

    20 g persilja

    2 vitlöksklyftor

    TOPPING

    10 lättkokta sparrisstjälkar, i bitar

    1 päron, tunt hyvlat på mandolin

    1 dl kokta belugalinser

    1 ask smörgåskrasse

    LÅNGSAM DEG

    För 4 pizzor

    3 dl kallt vatten

    1–2 g färsk jäst

    500 g vetemjöl special

    20 g salt

    SNABB DEG

    För 4 pizzor

    3 dl ljummet vatten

    50 g jäst

    5 g strösocker

    500 g vetemjöl special

    20 g salt

     
Gör så här

Sätt ugnen på maxvärme och grillfunktion och värm pizza-stenen en timme högst upp. Har du ingen pizzasten, går det bra att hetta upp en plåt i ugnen.

Blanda crème fraiche och ricotta. Smaka av med salt och citronsaft.

Mixa olivolja, citron, persilja och vitlök.

Dela degen i fyra delar. Platta ut pizzadegen med händerna, inifrån och ut.

Bred på ostkrämen, jobba från mitten och ut mot kanterna, men spara  1–1,5 cm utan kräm.

Placera ut päron och sparris på pizzan.

Flytta ner pizzastenen till mitten av ugnen och sänk temperaturen till 250 grader. Grädda pizzan på stenen tills kanterna bubblat upp och fått rejält med färg (eller grädda pizzan på den heta plåten).

Ta ut pizzan och toppa med belugalinserna och krassen.

DEG PÅ TVÅ SÄTT 

Långsam deg

Lös upp jästen i vattnet.

Tillsätt vetemjölet och arbeta degen 2 till 3 minuter. Blanda ner salt och arbeta degen ytterligare 5–6 minuter.

Plasta bunken och låt jäsa i 12 timmar i rumstemperatur.

Forma 4 bollar på cirka 200 g styck och lägg dem i en oljad ugnsform.

Låt jäsa 7 till 9 timmar.

Snabb deg

Lös upp jästen i vattnet.

Tillsätt vetemjölet och arbeta degen 2–3 minuter. Blanda ner salt och arbeta degen ytterligare 5–6 minuter.

Plasta bunken och låt jäsa i en timme.

Forma 4 bollar på ca 200 g styck.

De är klara att användas direkt.

 

Mer på grapevine.se

Vinnare utsedd i Angostura® Global Cocktail Challenge

I Port-of-Spain Trinidiad söndagen den 7 februari 2016, kom världens främsta bartenders att tävla om 10 000 amerikanska dollar och den prestigefulla titeln och jobbet som Angostura® Global Brand Ambassador. Det var den åttonde gången som Angostura höll sin Angostura® Global Cocktail Challenge! Varje finalist har kämpade sig igenom hård konkurrens, totat 287 tävlande från 36 olika länder, där de bästa gick vidare till den stora Globala finalen i Trinidad och Tobago.

Kyrö Napue Rye Gin

Vinnare av 2015 års Gin & Tonic på IWSC 2015!

Pilgrimsmusslor med citron vinaigrette, bacon & parmesan

Fräsch förrätt från havet med citrustoner