Vit pizza med sparris, belugalinser och krasse

Foto: Sofi Sykfont Recept: Dante Zia
Utskrift
Ingredienser
  • 4 pizzor

    1 pizzadeg för 4 pizzor

    OSTKRÄM

    2 dl crème fraiche

    500 g ricotta

    1 msk citronsaft

    salt

    ÖRTOLJA

    1 dl olivolja

    4 msk citronsaft

    20 g persilja

    2 vitlöksklyftor

    TOPPING

    10 lättkokta sparrisstjälkar, i bitar

    1 päron, tunt hyvlat på mandolin

    1 dl kokta belugalinser

    1 ask smörgåskrasse

    LÅNGSAM DEG

    För 4 pizzor

    3 dl kallt vatten

    1–2 g färsk jäst

    500 g vetemjöl special

    20 g salt

    SNABB DEG

    För 4 pizzor

    3 dl ljummet vatten

    50 g jäst

    5 g strösocker

    500 g vetemjöl special

    20 g salt

     
Gör så här

Sätt ugnen på maxvärme och grillfunktion och värm pizza-stenen en timme högst upp. Har du ingen pizzasten, går det bra att hetta upp en plåt i ugnen.

Blanda crème fraiche och ricotta. Smaka av med salt och citronsaft.

Mixa olivolja, citron, persilja och vitlök.

Dela degen i fyra delar. Platta ut pizzadegen med händerna, inifrån och ut.

Bred på ostkrämen, jobba från mitten och ut mot kanterna, men spara  1–1,5 cm utan kräm.

Placera ut päron och sparris på pizzan.

Flytta ner pizzastenen till mitten av ugnen och sänk temperaturen till 250 grader. Grädda pizzan på stenen tills kanterna bubblat upp och fått rejält med färg (eller grädda pizzan på den heta plåten).

Ta ut pizzan och toppa med belugalinserna och krassen.

DEG PÅ TVÅ SÄTT 

Långsam deg

Lös upp jästen i vattnet.

Tillsätt vetemjölet och arbeta degen 2 till 3 minuter. Blanda ner salt och arbeta degen ytterligare 5–6 minuter.

Plasta bunken och låt jäsa i 12 timmar i rumstemperatur.

Forma 4 bollar på cirka 200 g styck och lägg dem i en oljad ugnsform.

Låt jäsa 7 till 9 timmar.

Snabb deg

Lös upp jästen i vattnet.

Tillsätt vetemjölet och arbeta degen 2–3 minuter. Blanda ner salt och arbeta degen ytterligare 5–6 minuter.

Plasta bunken och låt jäsa i en timme.

Forma 4 bollar på ca 200 g styck.

De är klara att användas direkt.

 

Mer på grapevine.se

Pinotage- det röda guldet från Sydafrika

Pinotage odlas nästan bara i Sydafrika och är en korsning mellan de franska druvsorterna Cinsault och Pinot Noir, trots att de knappt har några likheter alls smakmässigt. Hur matchar man pinotage bäst med mat? Pinotage odlas nästan bara i Sydafrika och är en korsning mellan de franska druvsorterna

Duorum Colheita

Mycket fruktigt vin med fatkaraktär från Duoro.

Klassisk crème brûlée

Klassisk krämig brûlée med knäckigt täcke är den perfekta avslutningen på en god middag. Dessutom är det en praktisk dessert där mycket kan förberedas.